Sétáló kóstoló

2024.01.31. 16:04

Mintegy negyven borászat közel 200 nedűje mutatkozik be a miskolci Furmint Fesztiválon

A város legelegánsabb boros programját idén hatodik alkalommal rendezik meg Miskolcon. A sétáló kóstolóra Tokaj-hegyalja legnevesebb borászai érkeznek.

Boon.hu

Idén is lesz Furmint Fesztivál Miskolcon.

Fotó: Ádám János

Idén is lesz Furmint Fesztivál Miskolcon. A sétáló kóstoló az idei év kiemelkedő helyi eseményei közé tartozik. Február 9-én az exkluzív rendezvényen mintegy 40 Tokaj-hegyaljai borászat lesz jelen, és közel kétszázféle bor kerül terítékre a Népkerti Vigadóban. Az esemény továbbra is a minőségi nedűk népszerűsítésére fókuszál, és egyben találkozási lehetőséget is kínál a borászok és borkedvelők között.

Egyik ősi fajtánk

„Az esemény legfontosabb üzenete, hogy magát a furmintot az egész országban ismerni kell” - kezdte Sándor Zsolt, a Miskolci Borklub elnöke. „Ez két okból fontos. Egyrészt, hiszen a mi egyik ősi fajtánk, ami tényleg a termőhelyek egyik legjobb közvetítője. Maga a furmint szinte majdnem minden borvidéken elérhető már. Két legismertebb a tokaji, illetve a somlói, de ma már nagyon sok telepítés található a Balaton felvidéken, Soprontól kezdve a Bükki borvidéken is. Maga a furmint megkerülhetetlen. A másik amiért fontos, hogy hazánk egyik legnépszerűbb szőlőfajtája, az olaszrizling mellett kell egy másik olyan fajta, amivel szintén jelen lehetünk a nemzetközi piacon. A furmint ehhez nagyon jó választás” - tette hozzá az elnök.

Külföldön is sikeres a furmint

A Furmint Február mozgalom olyan nagyvárosokban is hirdeti a magyar borok nagyságát, mint London, Kolozsvár, Párizs, Varsó vagy Marosvásárhely.

„Nagyon büszkék vagyunk rá és nagy örömmel képviseljük Tokaj-hegyalját külföldön. A pincészetünk egyébként nagyrészt határokon túl értékesíti a termékeit, és azt tapasztaljuk, hogy örömmel és meglepődöttséggel fogadják a tokaji borokat. Abszolút pozitívum, nagyon tetszik a furmint fajta külföldön” – mondta el Szabó Hajnalka, a Füleky Tokaj Pincészet birtokigazgatója, a pincészet a miskolci eseményen is részt vesz.

A Furmint az a szőlőfajta, amely jól közvetíti a tokaji talaj sokszínűségét, számtalan stílusjegyet hordoz, fantáziadús. Alkalmas arra, hogy a hazai és külföldi fogyasztók érdeklődését is felkeltse.

Személyiség, karakter, egyediség

„Megpróbáljuk a furmintnak a több arcát megmutatni. Ezért hozunk pezsgőt és dűlő szelektált furmintokat, kései szüretet és aszút is. Ez egy jolly joker fajta. Nagyon jól meg tud benne mutatkozni a borásznak a személyisége, a dűlőknek a karaktere, és szeretnénk, hogy ha a közönség is érezné, egy nagyon karakteres, egyedi fajtáról van szó” - emelte ki Palkó Gabriella, a Palkó Borok ügyvezetője.
A borok mellett a gasztronómia is megjelenik az eseményen. Így több helyi étterem finomságai közül válogathatnak majd az érdeklődők.
A programokról bővebben itt olvashat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában