Látta már?

2024.01.28. 20:00

Ezt találja most a miskolci repülőtér helyén

Miskolc - Nem is olyan régen még repülőgépek szálltak fel és le azon a területen, amelyre ma már biztos nem ismerne rá az arra járó.

Szaniszló Bálint

Ilyet már biztos nem lát a volt miskolci repülőtér környékén

Fotó: Vajda János

Egy távolról is szembetűnő, soktízezer négyzetméter alapterületű csarnok komplexum magasodik ma már azon a területen, amelyet szűk két esztendeje még miskolci repülőtérként ismertünk. 

A gigaberuházást a Miskolcon gyárat üzemeltető német Bosch jegyzi, a volt repülőtéren – mintegy 70 milliárd forintos beruházás keretében – a Robert Bosh Powetool Kft. épít logisztikai bázist a közelben működő termelőüzemeinek kiszolgálására.

Repülőgépek helyett csarnokváros 

Portálunk végig kísérte azt a folyamatot, amelynek révén a repülőtérből csarnokváros lett.  

A döntést a miskolci városi közgyűlés hozta meg: a volt repülőteret bezárták, kiemelt fejlesztési területté nyilvánították a területet azzal a  nem titkolt szándékkal, hogy kereskedelmi-szolgáltató gazdasági zónává alakítsák át.  

Az érvek a következők voltak: "Olyan üzemek letelepedését akarják elősegíteni, amelyek kereskedelmi-szolgáltató tevékenységet folytatnak. Ez a szándék összhangban van a város hosszú távú fejlesztési céljaival, valamint igazodik a valós piaci helyzethez. A terület elhelyezkedése kedvező, hiszen az M30-as autópálya, illetve a 26-os főközlekedési út is könnyedén elérhető a mellette elvezető miskolci elkerülőúton. Az sem elvetendő, hogy mellette halad el a Miskolc-Bánréve vasútvonal, amely bővíti a logisztikai lehetőségeket."

Szerződést bontottak 

A közgyűlési döntés nyomán bontotta fel aztán a területet kezelő Miskolc Holding Zrt. a repülőtér használatával kapcsolatos szerződést a repteret korábban üzemeltető Borsod Megyei Aeroclubbal. 2022. május vége volt a határidő. A repülőtér repülőmentessé vált, megkezdődtek az ilyenkor szükséges régészeti feltárások, 2023. elején pedig megtörtént a bejelentés is, hogy a Bosch veszi birtokba a területet és épít rá logisztikai bázist.  

Logisztika a csúcson 

A Bosch számára tehát a közelben lévő gyártóbázisa működésének optimalizálása miatt van szüksége a területre. Az igénybe vett földterület mintegy 236 ezer négyzetméter, amelynek 100 ezer négyzetméterét építik be. A hatalmas csarnokrendszerben nyersanyagokat és késztermékeket tárolnak, illetve csomagolnak, szállításra készítenek elő majd.  

Bosch-epulo-csarnok-02-aj
Ilyen a Bosch új csarnoka a miskolci repülőtér helyén
Fotó: Ádám János

A logisztikai csarnokhoz iroda és szociális épület csatlakozik és személyautók és tehergépjárművek befogadására alkalmas felszíni parkolóterület.   

Az tehát biztos, hogy itt nem lesz többet miskolci repülőtér, az pedig egy másik történet, hogy mikor lesz végre új repülőtere a városnak. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában