Parádé

2023.12.23. 12:00

Nyolcvan kamion tette fényessé a karácsonyi készülődést + fotók

A Kazincbarcikai és Ózdi járás öt településén haladt át az ünnepi fénykaraván.

Detzky Anna

Dédesi Fényparádé és Jótékonysági Felvonulás.

Forrás: Dédesi Fényparádé és Jótékonysági Felvonulás/Facebook

Negyedik alkalommal rendezték meg a karácsonyi készületben az immár hagyománnyá vált kamionos fénykaravánt, a Dédesi Fényparádét és Jótékonysági Felvonulást. 

Az esemény idén öt település összefogásával valósult meg. Nagybarcáról, Bánhorvátin, Nekézsenyen és Mályinkán haladt át a konvoj mintegy 28 kilométeres útvonalon és Dédestapolcsány volt a végpont. 

Busz is csatlakozott 

A járművek az érintett településen élők örömére ünnepi díszbe öltöztek és már szenteste előtt ünnepi hangulatot teremtettek. A felvonulás végén a dédesi művelődési ház környékén lehetett közelebbről is megtekinteni a 80 fénylő, csillogó-villogó, díszes kamiont, amelyek 18.30-kor haladtak át a „fénykapun”– tudtuk meg a Rácz-Tóth Katalin szervezőtől. - Az idei felvonulás meglepetés vendége a végállomáson egy csodásan feldíszített Ikarusz busz volt. A busz már a végállomáson várta a bámészkodókat és a kamionsofőröket, akiket süteménnyel vendégelték meg. 

Gyerekeknek, állatvédőknek 

A látványosság és a közösségi élmények mellett, ebben az évben is nagy hangsúlyt fektettek a szervezők a társadalmi felelősségvállalásra, 2023-ban ismét főszerepet kapott a jótékonyság. Ötszáz nehéz sorsú gyermek karácsonyát igyekeztek ezzel szebbé tenni. Jó állapotú játékokat, mesekönyveket, írószereket, gyermekruhákat és édességet vártak a települések gyűjtőpontjaira, vagy a rendezvény napján a dédestapolcsányi művelődési házba. Emellett a miskolci cicaárvaház, a Zazi a házban Állatvédő Alapítvány és a Lyukó Tappancsai Állatvédő Egyesület javára gyűjtöttek száraz tápot és konzerveket ugyanitt – olvasható a Dédesi Fényparádé és Jótékonysági Felvonulás közösségi oldalán. 

Jó tett helyébe jót 

A szervezők részletesen bemutatták a két állatvédő szervezetet. 

A Zazi a házban Állatvédő Alapítvány 2019-ben kapott szervezett kereteket, de a mögötte álló önkéntesek, több mint tíz éve, 2010 óta foglalkoznak állatmentéssel, állatvédelemmel. Mostanáig több száz cicát, ezen felül kutyákat, egyéb kistestű emlős állatkákat és madarakat mentettek. A jelenlegi állapot szerint 54 befogadott cica beltéri helyszíneken történő elhelyezéséről és ellátásáról gondoskodnak. Rendszeresen jelen vannak kültéri helyszíneken is, kisebb-nagyobb létszámú gazdátlan cica-csoportok, felbukkanó kolóniák élőhelyein. 

A Lyukó Tappancsai Állatvédő Egyesület 2020. októberében alakult meg. Az egyesület 11 tagból áll, ebből ketten a saját otthonunkban látják el, szocializálják és szeretik a mentettkéket. Alapvetően a gazdátlan vagy rossz körülmények között tengődő kutyákat mentik. A kóbor kutyák mellett a cicákat sem hagyják magára. Két hónapja egy ideiglenes befogadó csatlakozott a csapathoz aki megfelelő szaktudással, lelkiismeretesen látja el a kidobott, megkínzott cicusokat. Jelenleg 105 kutyus és 39 cica van a gondozásukban – írták.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában