Beruházás

2023.12.30. 18:03

Nagy lépés az árvízvédelemben Putnokon

Végéhez közeledik a város belterületén végzett csapadékvíz elvezetési program.

A patakmeder burkolása is megtörtént

Fotó: Marosréti Ervin

A kivitelezés végéhez közeledik az a projekt, amely Putnok árvízvédelmét hivatott megerősíteni. A várost érintő vízfolyások és a csapadékvíz elvezető rendszer fejlesztése valósult meg a mögöttünk hagyott hónapokban. Erre a feladatra két ütemben nagyságrendileg 400 millió forintot fordíthatott a helyi önkormányzat.

Két ütemben

Az első ütemben megtörtént a Somos patak fejlesztése, rendezése, kotrása, továbbá a MÁV keresztezésnél lévő csomópont kialakítása. Az érintett területeken megszűntek a problémák. A folytatásban szükség volt a patak két mellékgyűjtőjének rendezésére is. Megtörtént, továbbá a Vásártéri utca felőli vízelvezető árok kialakítása, burkolása, csatlakoztatása a Somos patakba.

A patakmeder burkolása is elkészült már
Fotó: Marosréti Ervin

Megnyugvást jelen

- Örülök és egyszersmind nagy megnyugvást jelent, hogy ezt a kétütemű beruházást meg tudtuk valósítani - árulta el érdeklődésünkre Tamás Barnabás, Putnok polgármestere. - Bizonyos időszakokban tartanunk kellett attól, hogy a hirtelen lezúduló csapadék gondot okoz a lakott területen belül. Mostantól azonban ilyen nem lesz. A kivitelezés során az árkot mélyítették és burkolták is, árvízvédelmi szempontból ezzel Putnok nagyot lépett előre. Most már nem sok van hátra, a kivitelezés valóban az utolsó fázisban tart.

Majd öt kilométer

A nagyobb csapadékok idején ezek az árkok rendszeresen kiöntöttek. A 2010-es árvíz idején elöntések jelentkeztek a Somos patak vízgyűjtőjén lévő Vásártéri utcán, valamint a Szörnyű völgyi patak nyomvonalán az Andrássy Dénes úton. A fentebbi szakaszon a kertek végében, veszélyeztetve a kerteket, melléképületeket. A fejlesztés közel öt kilométer hosszú mederszakaszt érintett Putnokon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában