Adomány

2023.12.11. 14:29

A kutyusokra is gondoltak adventben a Fazekas diákjai + fotók

A gyerekek által gyűjtött kutyaeledeleket és a gondozásukhoz szükséges kellékeket adott át hétfő délelőtt a Fazekas Utcai Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola vezetése a Miskolci Állatsegítő Alapítvány (MÁSA) részére, az iskolában. A Mása képviselői két kutyussal érkeztek a helyszínre.

Póczos Nikolett

Adományozók és adományozottak a Fazekas iskolában

Fotó: Ádám János

Többek között plédeket, törölközőket, kutya szalámikat, konzerveket és száraz eledeleket gyűjtöttek a Fazekas Utcai Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola diákjai, hogy ők is hozzájáruljanak a Miskolci Állatsegítő Alapítvány (MÁSA) idei karácsonyához. Az iskola nem titkolt célja, hogy észrevétlenül felhívják a felelős állattartásra a gyerekek figyelmét. A gyűjtést Orlóczkiné Czink Tímea pedagógus kezdeményezte hagyományteremtő céllal az iskolában. Véleménye szerint, „ha a gyerekek már kisiskolás korban megszokják, hogy az állatokat segíteni kell, még az élelemhez jutásban is, akkor az majd beépül a későbbi életükbe. Ezen kívül mindig beszélgetünk velük a kis kedvencekről, akikhez nagyon tudnak ragaszkodni és elmondjuk nekik, hogy milyen rossz lenne, ha ezek az állatok nem kapnának se enni, se inni és nem gondoskodna róluk senki”- mondta a pedagógus. 

Gondoskodni róluk

A Miskolci Állatsegítő Alapítvány (MÁSA) két munkatársa két kutyussal érkezett az iskolába. Horváth Rita, a Miskolci Állatsegítő Alapítvány (MÁSA) telephelyének vezetője az átadó után mondott néhány gondolatot a felelős állattartásról. Mint mondta, „a döntést, hogy valaki kutyát tartson, alapos átgondolás előzze meg. Mérlegelni kell, hogy tudunk-e róla gondoskodni, tudunk- e a számára megfelelő környezetet, életkörülményt biztosítani. Csak azért legyen egy állatunk mert megtetszett a tv-ben vagy mert mindenkinek van, ez nem jó hozzáállás. Nagyon fontos, hogy rendszeresen vigyük el állatorvoshoz, a kötelező védőoltások miatt. Az utódok gondozása is fontos, ezért nagyon lényeges az ivartalanítás, a felesleges szaporulat elkerülése érdekében” – mondta a vezető. De a megfelelő és tiszta környezet biztosítása is rendkívül fontos – hangsúlyozta. Horváth Rita elmondta, hogy évente olyan hatszáz kutya kerül be a menhelyünkre és olyan száz-százötven cica.

Mex és Füli

A Miskolci Állatsegítő Alapítvány (MÁSA) telephelyének vezetője aztán bemutatta a két kutyust, akivel érkeztek az iskolában. Mex a menhely háromlábú kutyája, aki az utcán kóborolt és elütötte egy autó. Ennek következtében annyira megsérült a lába, hogy már nem lehetett megmenteni és amputálni kellett. „Ennek ellenére ugyanolyan boldog kutya, mint négylábú társai, őt már egyáltalán nem zavarja, hogy három lába van és borzasztó nagy szeretetigénye van”- mondta Horváth Rita. „A másikuk, az öt-hat hónapos Füli, aki ugyancsak az utcán kóborolt és pont egy iskolába tévedt be, onnan kért segítséget. Gazdára várnak mindketten”- mondta a vezető. De aki szeretne segíteni minden hónap második vasárnapján lehetősége van simogatni, szeretgetni a kutyusokat, a Kutyagoláson, ami az egyetlen lehetőségük a mozgásra ezeknek az állatoknak – hangzott el. 

Majd az átadó végén Cseke Gábor a Fazekas Utcai Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola iskola igazgatója örömét fejezte ki és megdicsérte a diákokat, hogy ilyen sok diák megmozdult a felhívásra, hogy segítsenek a menhelyen élő kutyusoknak.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában