Annó

2023.12.28. 15:30

Minek nevezzelek? Aminek akarja!

Miről írt a megyei napilap 30 éve? Az Észak-Magyarország 1993. december 28-i számában olvastuk: két miskolci lakótelepnek négy neve is volt, hogy azután egy se legyen.

Boon.hu

A felvétel az Észak-Keleti Átjáró Egyesület Dél-Kiliánban tartott korábbi koffertúráján készült

Fotó: ÉM

Dodonai döntés született abban az ügyben, amelyben helyi népszavazást is kilátásba helyeztek a Kenderföldi-, illetve az Előhegyi lakótelepen élők, ha az önkormányzat nem kereszteli vissza lakótelepüket. Az esetről harminc éve számolt be a megyei napilap miskolci melléklete.

A történet röviden: a lakótelepeket korábban Kilián-délnek, illetve Kilián-északnak nevezték. A miskolci közgyűlés a közterületek elnevezésének felülvizsgálatába kezdve a politikamentességet tartotta az egyik fontos szempontnak, ezért választották az egykori partizán, kommunista aktivista Kilián György (1907-1943) neve helyett az említett újakat. 

Néhány héten belül jelentkeztek azok, akik ragaszkodtak a lakótelepek régi nevéhez, és 535 aláírást is összegyűjtöttek annak érdekében, hogy helyi népszavazás döntsön az ügyben. 

A képviselők az újabb döntést a közgyűlés decemberi ülésén hozták meg: hivatalosan eltörölték a Kenderföldi, illetve Előhegyi elnevezést. Ugyanakkor nem állították vissza a lakótelepek régi nevét sem. Magyarán: ki-ki úgy hívhatja ezt a környéket a jövőben, ahogyan akarja, ahogyan megszokta, vagy megszerette, miközben - hivatalosan - névtelenek maradtak ezek a lakótelepek – olvastuk a három évtized előtti napilapszámban.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában