Rejtély

2023.12.24. 18:30

Ki hozza az ajándékot karácsonykor?

Tudták, hogy Amerikában a Télapó hozza az ajándékot karácsonykor? Tudták, hogy Európában nem mindenhol a Jézuska hozza a meglepetést?

Tiszlavicz Luca

Sok helyen a télapót várják karácsonykor

Talán az első kérdésre igen is sokan tudják a választ, hiszen az amerikai filmekből hamar kiderül, hogy a nagyszálló karácsonykor érkezik hozzájuk, akárcsak Ausztráliában. A Jézuska pedig Magyarország mellett Csehországba, Szlovákiába, Ausztriába, Luxemburgba, valamint Németország déli részére hozza a meglepetést. 

Kutakodtunk az interneten és számos érdekességre bukkantunk. Lássuk néhány példát arra, hogy a különböző országokba ki hozza az ajándékot, hol, milyen szokások vannak ezzel kapcsolatban. 

Az angol gyerekek levelet írnak Karácsonyapónak, melyet később bedobnak a kandallóba, hogy így eljusson az Északi sarkra. Angliából származik a fagyöngy ajtó fölé helyezése és a mazsolás pudingba rejtett ajándék is. Az ajándékot 25-én reggel kapják meg a gyerekek.
Az íreknél a gyerekeknek a Télapó, azaz Szanti hozza az ajándékot a zoknijukba december 24-én éjjel. 

Babbo Natale, Jultomten 

Olaszországban mondhatjuk dupla öröm éri az embereket. Bár december 6-án hozzájuk nem érkezik senki, karácsonykor Babbo Natale – azaz a Télapó szállítja az ajándékokat. Babbo Natale (állítólagos) felesége pedig Befana, a jó boszorkány pedig Vízkeresztkor, január 6-án köszönt be az itáliai családokhoz, és hoz egy zsák ajándékot ismét. 

Görögországban Ágiosz Vasziliosz, vagyis Szent Bazil december helyett Újév napján érkezik. Az ünnepi időszak december 25-től január 6-ig tart. Három ünnep van benne: a karácsony, az újév és a vízkereszt. Számtalan ősi hiedelmet és mágikus rítust, megannyi babonát őriz a görögség ebben az időszakban.

Norvégiában a Julebukk, vagyis a karácsonyi bak hagyomány során emberek csoportja szentestén házról házra jár és ezért jutalmat kér. A csapatot egy kecske vagy egy kecskének öltözött ember kíséri. 

Svédországban a gyerekek 24-én este kapják meg az ajándékot, amit Jultomten, a svéd mikulás és egy manó hoz. Reggel a család közösen elmegy a templomba, ami tele van égő gyertyákkal. 

Van, ahol napsütésben érkezik a meglepetés 

Izlandon december elején készítik ki a gyerekek a cipőiket, majd karácsonykor pedig érkezik a meglepetés a Télapótól. 

Érdekes, hogy a nyugati hatások révén az utóbbi évtizedekben az angolszász Mikulás figurája elterjedt Japánban, őt Szanta-Szannak nevezik a helyiek. Azonban az eredeti, az igazi Hotejosó. Alakját egy 9. században élt buddhista szerzetes ihlette: a kopasz, vidám, kövérkés figura zsákot cipel a hátán, melyből a jól viselkedő gyerekeknek Újév környékén ajándékokat osztogat. Különös, hogy az érzés, a programok kicsit hasonlítanak náluk a Valentin naphoz, december 24-e este a randizásról és a párkapcsolatról szól. 

Vannak azonban olyan földrészek ahol ilyenkor nyár van, sok sok napsütéssel. Ausztráliában nyolc fehér kenguru húzza a Mikulás szánját, Dél-Afrikában kis dobozokban adnak egymásnak az emberek finomságokat, Új-Zélandon pedig a tengerparton piknikeznek sörrel és hideg sonkával. Brazíliában egy hat hetes szünet vár a gyerekekre, Papai Noel hozza az ajándékot, aki a jó idő miatt addigra ruhát cserél. 

A Finnekhez Joulupukki látogat karácsonykor. Az ajándékozásra vagy vacsora előtt, vagy vacsora után kerül sor, és bár a gyerekek nem lógatják fel a zoknijukat, a Télapó személyesen jön el karácsonyi tündérek kíséretében, hogy szétossza az ajándékokat. 

Vannak olyan országok, ahol azonban nem hagyomány karácsonykor az ajándékosztogatás. Ilyen India, ahol jó ételt részesítik előnyben. Fenyő helyett, mangó és banánpálmákat díszítenek fel. Az indiai karácsonyfa színekben gazdag és ugyanolyan színesek az utcák, házak és épületek karácsonyi díszítése is. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában