Piaci körkép

2023.12.06. 17:30

Keresik az ünnepi asztalra valót

Ünnephez, megfelelő menü dukál. Tudják ezt jól a háziasszonyok, ezért már időben el kell kezdeni a hozzávalók beszerzését és Mikulás alkalmából is sok gyermek az apróbb ajándékok mellé vagy helyett sokszor gyümölcsöt is kap, melynek ára gyakran az ajándék árával vetekszik. Megnéztük, hogy alakul a kereslet és a kínálat a Búza téri piacon.

Póczos Nikolett

A déligyümölcsökre van most a legnagyobb kereslet

Fotó: Ádám János

Azt, hogy mi kerüljön az ünnepi asztalra, sokszor most már az átlag miskolci családoknál is az ár határozza meg és nem az, hogy a család mit szeret vagy mit kívánna meg éppen. Ezért jól szét kell már nézni időben és összehasonlítani a nagy áruházak és a piac árkínálatát. De még így is előfordul, hogy vásárlás közben kell lemondanunk valamiről.

Az egyik árus előtt vásárló hölgy is, amikor meglátta a dióbél és a darált mák árát, megállapította, hogy idén ő biztosan nem süt bejglit. „Ötezer forint körül láttam a dió kilónkénti árát, a mákét pedig körülbelül kettőezer forintért, így ilyen árak mellett idén biztos, hogy nem sütök. Ha a kis unokák megkívánják, meglátjuk, hogy kész bejglit veszünk-e, de így kétlem, hogy az is olcsóbb lenne. Ez már túl megy azon a határon, amit meg tudunk engedni magunknak. Ünnep ide vagy oda” – jelenti ki.

A déli gyümölcsöt keresik

Pár lépéssel odébb Attila is 4500-5000 forint között kínál diót, a mák már nála elfogyott, viszont mellette, Orosz Miklósné Szentistvánbaksáról 3000 forintért kínál mákot.

A zöldségesek szerint most a legnagyobb keletje a déli gyümölcsöknek van. A narancsnak, ami már 600 és 1300 forint között kapható és a mandarinnak, hatszáz és 1500 forint közötti áron, de az utóbbi években divatossá vált gránátalmát (200-250 ft/db, vagy 600 ft/ kiló) és datolyaszilvát is kínálnak. De megtalálhatók a standokon a gyümölcsök aszalt verziói is, főleg a datolya és a füge, ami ugyancsak kelendő ebben az időszakban.

Tímea arról számolt be, nála is az almát és a banánt keresik leginkább a vásárlók, a sláger mandarin mellett. „De sokan visznek birsalmát is a gyalult káposztába, ízesítésnek, ami nálunk most 1300 forintos áron kapható.” – mondta.

Frisset akár minden nap

Ónodi Sándor elmondása szerint „mindig erőltetem a családra a friss zöldség és gyümölcs fogyasztást, a megfelelő vitaminbevitel miatt. Én szeretem, ha minden nap fogyasztanak belőle. Igazából az ár nem érdekel, mert úgyis megveszem nekik, az a fontos számomra, hogy minél frissebb és minél szebb árut kapjak, amiért akár naponta is kijövök a piacra” - hangsúlyozta.

Az árucsarnokban pedig a csigatészta és a tojás a legkelendőbb, de a földimogyoró, a citrom, a grapefruit, a kiwi és az ananász is nagyon népszerű a vásárlók között, tudtuk meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában