Változó trendek

2023.12.20. 11:30

Nincs ideje vagy kedve sütni-főzni? Ne aggódjon, nincs egyedül!

Borsod-Abaúj-Zemplén – Egyre többen rendelnek karácsonyi menüt vagy süteményeket az ünnepi időszakban.

Tiszlavicz Luca

Cukrászdákból, kávézókból is rendelhetünk karácsonyi süteményeket, ételeket.

Fotó: MW

Halászlé, töltött káposzta, omlós kacsamell, somlói galuska, bejgli. Többek között ilyen finomságok közül választhatnak azok, akik karácsonyi menüt vagy süteményeket rendelnek az ünnepi időszakra. Ahogy egyre többen töltik szállodákban az ünnepeket, úgy egyre többen döntenek amellett, hogy a rohanásban, a készülés közben előre megrendelik a karácsonyi menüt, ezzel is tehermentesítve az amúgy is sűrű napokat.

Vargáné Bodnár Henriett, a Végállomás bistro&wine tulajdonos-üzletvezetője elmondta, úgy érzékelik egyre népszerűbb, hogy karácsonyi menüt rendelnek az emberek. Náluk azonban nem a klasszikus vagy hagyományos étlap található meg.

Mi mindig egy kicsit különlegesebb menüvel készülünk, hogy egy kis éttermi élményt varázsoljunk a rendelőink otthonába, azok számára, akik nyitottak ezekre a speciális ételekre.

„Természetesen készül hagyományos leves, harcsa halászlé is, de különlegességekkel, például vargányakrémlevessel is szolgál az étterem, amit gesztenyével és zempléni kemény sajttal kínálnak. A főételek között igazán különlegességnek számít többek között a garnélával töltött lazacderék narancsos, korianderes ananász salsával, sült padlizsánnal és sárgarépás miso-mártással, vagy a fűszeres mázzal kent, omlós kacsamell erdei gyümölcsös, sült céklával, római gnocchival és lilakáposztaporral. Desszertként pedig mogyorótortával és bejglikkel is készülünk többféle ízesítéssel.” A szakember hozzátette, ezt a szolgáltatást, a házhoz szállítást a covid idején indították el sikerrel. Ezért úgy döntöttek, hogy karácsonykor és szilveszterkor megtartják, hogy a vendégeiket ne hagyják cserben.

Leterheltek a konyhák

Bágyi Péter, a sárospataki Hotel Bodrog Wellness igazgatója elmondta, ebben az időszakban a konyhák különösen leterheltek. Ők is azt tapasztalják, hogy az elmúlt években egyre népszerűbb, hogy sokan inkább megrendelik a karácsonyi menüt, amit majd a saját otthonuk kényelmében fogyasztanak el. 

Nem hozzák el az egész családot az étterembe, hanem inkább hazarendelik az ételt. Tipikus ételeket, mint például a halászlevet, töltött káposztát, ezeket házhoz szállítjuk, de az étteremben is át tudják venni a vendégek

- tette hozzá.

Az éttermek mellett számos cukrászda készül a hagyományos bejglivel vármegyeszerte, de van, ahol több ízesítést is felajánlanak a dióson és a mákoson kívül a vásárlóknak karácsonyra.

A Desszertem cukrászműhely és kávézó többek között somlói galuskával, gesztenyepürével, pürémákos, tonkababos bejglivel kandírozott naranccsal. Tokaji szamorodniban áztatott aszalt sárgabarackos vagy nyirfacukros diós, mákos bejgli is készül azok számára, akik a desszerteket inkább a cukrászra bízzák. Ezek mellett karácsonyi tortákat és gasztrocsomagokat is beszerezhetnek az érdeklődők sok vendéglátóhelyről. Aki karácsonyi menüt vagy süteményt szeretne rendelni, annak érdemes szétnézni a városban vagy az interneten, a legtöbb helyen azonban már csak a mai napon lehet választani a finomságok közül. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában