Szálló por

2023.12.28. 07:30

Ilyen a levegő minősége vármegyénkben

Megnéztük mit mutatnak a mérőállomások, mire számítsunk, ha a szabadba megyünk.

Répássy Olívia

Fotó: ÉM

Az utolsó mérés dátuma december 26-a volt – olvasható a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján. Elfogadhatónak minősítették a mért értékeket, derül ki az adatokból. Az előrejelzés szerint nem várható jelentős változás. Vármegyénkben Hernádszurdokon, Kazincbarcikán, Miskolcon, Oszláron, Putnokon és Sajószentpéteren is vannak mérőállomások. Kifogásolt levegőminőség csak a dunántúli Ajkán volt.

Befolyásoló tényezők

A levegőminőségre hatással van például a légszennyező források jelenléte és kibocsátásuk mértéke. A köznyelvben elterjedt szálló por elnevezés folyékony és szilárd halmazállapotú, nagyon apró részecskékre utal, amik méretüknél fogva nem akadnak fenn az orrüregben, hanem bejutnak a tüdőbe. Az elfogadható minősítés azt jelenti, hogy nem okoz tüneteket. 

A kifogásolt már igen, de csak az arra érzékenyeknél, például gyermekek, idősek, krónikus légzőszervi, szív- és érrendszeri betegségben szenvedőknek és várandós kismamáknak. Náluk a meglévő tünetek súlyosbodhatnak, vagy enyhe köhögést, irritációt okozhatnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában