Annó

2023.12.25. 20:30

Anyósnyelv szilvesztere

Miről írt a megyei napilap 50 éve? Az Észak-Magyarország 1973. december 28-i számában az esztendő utolsó, már az óévbúcsúztatásra készülődés jegyében készült filmhíradóját vette górcső alá az újság filmkritikusa, Benedek Miklós.

Boon.hu

Vannak, akik már karácsonykor előre gondolnak a szilveszterre

Fotó: Shutterstock, BOON

„Pereg a moziban az év utolsó, 52. számú filmhíradója. Már lassan hozzászokhattunk, hogy a híradóban nincsen hír. Ebből is hiányzik. Viszont tele van szilveszteri előrejelzéssel. Megtudjuk egyik kis riportjából, hogyan kell ropogósra sütni a szilveszteri malacpecsenyét, egy másikból meg, hogy miként készülnek a maszek játékkészítők és kiskereskedők a szilveszteri rumlira, hogy csinálják az ijesztő álarcokat, az anyósnyelvnek keresztelt fütyülő kígyót, a papír- trombitát, az újfajta texasi papírkalapot és egyéb fontosságokat. S nem utolsósorban elvezet a riport a pezsgőket érlelő pincébe, ahol a vezető közli, hogy furcsa dolog, de ők a pezsgőellátás minőségének emelésével küzdenek az alkoholizmus ellen. Hozzáteszi, hogy nem azért dicséri és kínálja (s itt az árjegyzéket, meg a kedvezményes vásárlási lehetőségeket is megemlíti mellékesen) a pezsgőt, mintha másképpen nem fogyna, megvigasztal, hogy nem marad a nyakukon egyetlen palack sem, de jó, ha szilveszter előtt mindezt tudjuk a pezsgőről. 

Azt már hallottuk, hogy kutyaharapást szőrével kell gyógyítani, de hogy az italfogyasztás ellen egy italfajtát kínáljunk, fából vaskarika. 

Persze az is lehet, hogy az egész riport álcázott hirdetés volt. De azt általában jelezni szokták” – írta a megyei lap jegyzete.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában