Száraz november

2023.11.08. 12:30

Ön lemond-e az alkoholról ebben a hónapban? Miskolciakat kérdeztünk

Száraz november van. Ebben a hónapban több figyelem vetül a tudatos és mérsékelt alkoholfogyasztásra, de a szakemberek szerint azzal, hogy teljesen megvonják maguktól az alkoholt a gyakran pohár után nyúlók nem biztos, hogy jót tesznek. Ezzel kapcsolatos félelmét a napokban a Zacher Gábor is kifejtette a facebookra feltöltött videójában.

Póczos Nikolett

Sokaknak nincs is buli alkohol nélkül, ám ez könnyen az alkoholizmus előszobája lehet

Forrás: Shutterstock

Fotó: OlgaBombologna

Zacher Gábor toxikológus a minden évben visszatérő, úgynevezett száraz november kihívás veszélyeire hívta fel a figyelmet. A kihívás lényege, hogy a résztvevők egyáltalán nem fogyasztanak alkoholt ebben a hónapban. A szakorvos szerint azonban vannak, akiknek ez a kihívás egyáltalán nem ajánlott, mert súlyos következményekkel járhat számukra az alkohol megvonása. Mint videójában fogalmaz: legalább 900 ezer olyan honfitársunk van, aki ne próbálja ki ezt a kihívást. Ők az rma-k, azaz a rendes magyar alkoholisták – fogalmazott a szakorvos. (Vagyis a függők, akik egy napot sem bírnak ki alkohol nélkül.) Ha ők maguktól leállnak, akár életveszélybe is kerülhetnek, az ő esetükben ehhez orvosi segítségre van szükség.

Zacher Gábor a szociális ivókkal kapcsolatban (ők csak alkalmanként, társaságban isznak alkoholt) mondta azt, hogy az ő esetükben érdemes elgondolkodni a száraz novemberben, hiszen ha már a harmadik nap eszükbe jut, hogy hoppá, ma még nem ittam semmit, akkor az elgondolkodtató. Nincs még baj, ők még nem alkoholbetegek, de valahol már ott állnak az előszobában, és majd – ha így megy tovább – kopogtatni fognak azon az ajtón, amire az van kiírva, hogy alkoholbetegek gyűjtője – mondta. Azonban szerinte ha valaki csak a hónap második felében gondol arra, hogy ebben a hónapban még nem ivott semmit, ott semmi baj nincs. Ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy a száraz november után rendszerint a nedves december következik, vagyis jönnek a céges évzáró bulikkal és különböző karácsonyi ünnepségek, ahol majdhogynem „kötelező” fogyasztani egy kis alkoholt.

Így látják...

A miskolciak hozzáállására is kíváncsiak voltunk, ők tartják-e a száraz novembert, és nagy áldozatnak értékelik- e az alkoholról való lemondást?

A belvárosban egy fiatal társaságot megszólítva, Richard elmondta, „ igen hallottam róla és mint mindenben, amiben bulit látunk, ahhoz csatlakozunk, így ehhez is. Hetente szoktam péntek esténként pár sört meginni, vagy barátokkal vagy meccsnézés közben, de szerintem ez még nem vészes mennyiség. Tehát erről simán le lehet mondani. És buli, hogy ezt együtt csináljuk a haverokkal. Szerintem akkor van baj, ha valaki minden nap kívánja az alkoholt és már el sem tudja képzelni a napjait pia nélkül, teljesen a rabjává válik” – mondta.

A társaság másik tagja azt mesélte, hogy a baráti körükben van egy fiú, aki a barátnőjével közös programként rendszeresen berúgnak, de ezt a viselkedést ő egyáltalán nem tartja helyesnek.

Eszter pedig teljesen elítéli az alkoholfogyasztó kortársait.

60 éven felüli István még nem hallott a száraz novemberről. Véleménye szerint nem kell egy konkrét naphoz kötni az alkoholról való lemondást. Csak elhatározás kérdése - vélte. „Eldöntöm, hogy nem fogyasztok alkoholt, akkor nem iszom, bár számomra ez nem nagy erőfeszítés. És ez a döntés lehet egy sima pénteki nap is, nem kell ehhez semmilyen pirosbetűs nap. Emellett az ember nem kívánja mindig a szeszt”- mondta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában