boon.hu video

2023.11.23. 07:00

A tündérek sem sejtik, mikor lesz újra élet a Tündérkertben (fotókkal, videóval)

A hatósági vizsgálaton, a miskolci önkormányzaton és a terület bérlőjén is múlik a közkedvelt park sorsa.

Szaniszló Bálint

Elárvult a Tündérkert

Fotó: Bujdos Tibor

A Diósgyőri vár szomszédságában lévő - Tündérkertként népszerűvé vált - park sorsa amolyan szappanoperai magasságokba emelkedik, vagy inkább mélységekbe süllyed. A működtetője által Wow-nak titulált park folyamatosan a közérdeklődés fókuszában van, hiszen 2021. őszéig valóban igazi tündérkertként működött, a gondozott parkba, a szemgyönyörködtető fák, virágok, bokrok, cserjék közé ezrek jártak kikapcsolódni, feltöltődni. Turista vonzók voltak a rendezvények, a működő klasszikus körhinta és a kávézó, amely különleges étel- és italélményekkel várta az arra járókat. 

A boon.hu számtalanszor megírta, hogy 2021. őszén bezárt a kávézó, a parkban elhelyezett kültéri szobrok eltűntek, a körhintát leállították és vászonnal borították be. Vaszil Gábor, a Tündérkert tulajdonosa akkor még rövid leállásról beszélt. Ez a „rövid leállás” a mai napig tart. A park létezik, de vegetál, és turistavonzó attrakciók sincsenek benne.

Megvenné a területet  

A gondok gyökere oda vezet vissza, hogy a park említett gazdája bérli az eredendően Miskolc birtokában lévő területet, de - természetszerűleg - szeretne tulajdonosává válni. Ettől maga az önkormányzat sem zárkózott el. A feloldandó ellentmondás, hogy a terület ivóvízbázis-védelem alatt áll, ezáltal nem eladható. A Tündérkert alatt ugyanis a város egyik ivóvízbázisa, a Tavi-forrás található. A park mellett van a Mivíz Miskolci Vízmű Kft. vízműve, ami a Tavi-forrást kezeli.  

Az azóta egyébként lefolytatott vízügyi hatósági vizsgálatnak kell megállapítania, hogy mi a helyzet. Ezen (is) múlik tehát a terület további sorsa.  A környezetvédelmi, vízügyi hatóság által tavaly elrendelt vízügyi, talajtani vizsgálatok célja tehát, hogy minden kétséget kizáróan megállapítsa, hogy a jelenleg vízvédelmi területnek minősített részen a Tündérkerten folytatott tevékenység szennyezheti-e az ivóvízbázist. Ezeket a vizsgálatokat folytatták le idén eddig. Már csak a határozat várat magára.      

Tervek már vannak 

Pár hónapja Vaszil Gábor, a Tündérkert gazdája kérdésünkre azt mondta, hogy az elvégzett geofizikai mérések szerint a a terület alatt a védő talajréteg elegendő vastagságú és minőségű. Ez alapján megalapozottnak tűnik, hogy a területnek ne kelljen védőterület részének lenni. Minderről a hivatalos vizsgálati eredménynek és az azzal kapcsolatos jelentés mostanában kellene véglegesednie, és akkor - Vaszil Gábor szerint - a miskolci önkormányzat térfelén pattog a labda.    

Nyáron a tulajdonos azt mondta, hogy amennyiben az önkormányzat a határozat birtokában gyorsan lép, akár az is lehetséges, hogy az év végi ünnepek környékére vendégcsalogató attrakciók költöznek a Tündérkertbe. Ha ez nem sikerülne, akkor jövő tavaszra várható a Tündérkert megújulása. Mint mondta, készen állnak a nyitásra és sok-sok terv is van még a tarsolyukban. Van egy előkészített terület, amely jégpálya, vagy kertmozi céljára szolgálhatna, de bővíteni szeretnék a kávéházat: a tetőtér nagyon népszerű volt a vendégek körébe, így azt bővítenék ki. 

Így november vége felé azonban egyre kevesebb esély látszik arra, hogy az év végi tervekből bármi megvalósulhat. Újabb esztendő múlik el az igazi Tündérkert nélkül.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában