Buli az ovisélet

2023.11.09. 20:04

Márton napi lámpás felvonulással mulattak a miskolci ovisok (fotókkal)

Miskolc – Apró kezek által készített lámpások fényei világították be az éjszakát csütörtök este Miskolcon. Márton napi ünnepséget és lámpás felvonulást tartottak a Százszorszép oviban.

Bónusné Nánási Regina

Apró kezek által készített lámpások fényei világították be az éjszakát csütörtök este Miskolcon. Márton napi ünnepséget és lámpás felvonulást tartottak a Százszorszép oviban.

Fotó: BNR

A miskolci MIÓVI Százszorszép Tagóvodában már hagyomány, hogy Márton nap előtt kis ünnepséget rendeznek. Ez idén sem volt másképp. A hűvös novemberi idő sem riasztotta el a kicsiket és a nagyokat, egykori százszorszépesek is szép számmal gyűltek össze, hogy együtt mulassanak egykori almamáterükben.

A lampionos felvonulás, a fény a jó cselekedetet jelképezi

Sötétedéskor összegyűltek az udvaron, Czégé Dóra óvónéni vezényletével vidám Márton napi dalokat énekeltek. Hegedűn Kissné Takács Katalin, gitáron Vihula Mihajlo, a Fazekas Utcai Általános Iskola tanárai kísérték az előadást. A buli után meleg teát és zsíros kenyeret fogyasztottak. Végül a gyerekek saját kezükkel készített lámpásokkal körbejárták az óvoda épületét, miközben régi Márton napi dalokat énekeltek.

A legenda szerint Szent Márton a római császár katonájaként szolgált, a franciaországi Amiens városában egy hideg téli estén odaadta meleg köpenyének felét egy nélkülöző koldusnak. Aznap éjszaka álmában megjelent Jézus a koldus alakjában. Innentől kezdve nem a hadsereget, hanem Istent szolgálta, megkeresztelkedett. Jóságáról még életében legendák keringtek, püspökké akarták szentelni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában