Tudta?

2023.11.20. 20:00

Ezért borult kékbe a miskolci városháza

A gyermekjogok világnapján Unicef-előadók nyitották fel országszerte a gyermekek szemét.

Detzky Anna

A kékbe borult városházi torony

Fotó: Ádám János

November 20-án ünneplik Magyarországon is a gyermekjogok világnapját, abból az apropóból, hogy az ENSZ ezen a napon fogadta el 1989-ben a Gyermekjogi Egyezményt. Ebből az alkalomból az Unicef Magyar Bizottság Alapítvány különleges programot szervezett. Egy-egy képzett Unicef-előadó minden vármegyében Ébresztő-óra iskolai foglalkozást tart fiataloknak. A Nyitott Ajtó Baptista Szakképző hétfő délelőtt csatlakozott ehhez, egy az Uniceffel és a gyermekjogokkal kapcsolatos interaktív óra keretében. 

Interaktív órán beszéltek a gyermeki jogokról
Fotó: Ádám János

Ismeretterjesztő céllal 

- Körülbelül három évvel ezelőtt elvégeztem az Unicef Magyar Bizottság Alapítványnál egy Ébresztő-óra képzést. Ennek az a lényege, hogy a különböző oktatási intézményekben interaktív foglalkozást tarthat az, akinek ilyen képzettsége van. Végre eljött az idő, hogy ide a mi iskolánkba is elhozhattam ezt a programot a 9-10. évfolyam összevont csoportja számára – nyilatkozta szerkesztőségünknek Liszek Zsuzsa, a Nyitott Ajtó Baptista Szakképző szakmai oktatója.

- Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében én vagyok az az Unicef-előadó, aki a gyermekjogokkal kapcsolatos iskolai foglalkozást tart a mai világnapon. Ennek az a célja, hogy a diákok képet kapjanak róla, hogy egyáltalán mik a jogaik és hogy ezek mennyire teljesülnek. 

Játékos ébresztgetés 

A gyermekek jogsértése országos, sőt világjelenség, sajnos vármegyénkben is van rá példa. 

- A mi iskolánkba is nagyon sok olyan gyerek jár, akinek akár családon belül, akár a magánéletében sérülnek a jogai, ezért is tartjuk fontosnak, hogy erről a témáról beszélgessünk velük. Az óra elején kisebb tájékoztatást adtam az Unicef munkájáról, majd megnéztünk egy videót egy kislány életéről. Ezt átbeszéltünk az osztállyal olyan szempontból, hogy vajon milyen jogai sérültek a főszereplőnek. Az óra második felében egy gyermekjogokat felsorakoztató kártyacsomaggal játszottunk interaktív módon. A játék során ki kellett választaniuk, hogy mely jogok a legfontosabbak és beszéltünk róla, hogy az ő életükben ezek, hogyan jelennek meg. Nagyon örülök neki, hogy a tanulók érdeklődően fogadták a témát. Bízom benne, hogy minden évben tudok majd tartani hasonló Ébresztő-órát – árulta el az oktató. 

Oktatás, adománygyűjtés 

Az UNICEF az ENSZ gyermekjóléti szervezete, amely jelen van a világ több mint 190 országában. A szervezet célja, hogy a gyermekek jogai a világon mindenhol érvényesüljenek. Joguk van a védelemhez, az oktatáshoz és az egészséghez. Az egyik legnagyobb gyerekjogi szervezet hazai képviselőjeként az Unicef  Magyarország elsősorban adományokat gyűjt, hogy segítse a súlyos alultápláltságban szenvedő, tiszta ivóvizet nélkülöző, konfliktus közepette vagy természeti katasztrófa sújtotta területen élő gyerekeket. Emellett működtet gyermekvédő programokat: a hátrányos helyzetű kicsik kiteljesedéséért, a gyermekbántalmazás és a -kereskedelem ellen, a legkisebbek véleményének hangsúlyozásáért, valamint jóllétükért – olvasható az Unicef Magyarország honlapján.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában