A kamara napján

2023.11.29. 20:47

Ebben az évben is van mit ünnepelnie a gazdasági szereplőknek

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara 66-ik küldöttgyűlését szerdán tartották a Népkerti Vigadóban. A rendezvény a „Kamara napja” is egyben, az eseményt hagyományosan kitüntetések átadásával zárják.

Nagy-Hankó Krisztina

Csoportképen a kitüntetettek

Fotó: Ádám János

A kamara történetét ünnepelték ezen a napon, amely 1880-ban alakult meg. Elődeink a mai akadémiai székházat (MAB) miskolci kereskedők és iparosok adományaiból építették, és ők nyilvánították 1896-ban november 29-ét a kamara napjává. Teljesen véletlenül a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara is ezen a napon, 1994. november 29-én alakult meg. Idén tehát a BOKIK megalakulásának 29. évfordulóját ünnepeljük – mondta Bihall Tamás, a BOKIK elnöke. Ez a nap egyrészt az emlékezésé, az elődök előtti főhajtásé, másrészt az elismeréseké, hiszen a kimagasló teljesítményt nyújtó gazdasági szereplők és vállalkozások részesültek kitüntetésben.

Koszorúzással kezdik a napot

A közel három évtizedes hagyománynak megfelelően a napot a kamara életében meghatározó személyekre emlékezve kezdték. Meglátogatták Lapis Imre, egykori alelnökünk sírját a Szentpéteri kapui temetőben, majd a Deszkatemetőben megkoszorúzták dr. Szentpáli István síremlékét, valamint az egykori kamarai székház, a mai MAB falán lévő emléktáblát, és a mostani székház falán található Szentpáli emléktáblát. A koszorúzásra Veres Pál, Miskolc polgármestere is elkísérte őket – tette hozzá az elnök.

A vármegye gazdasági feladatai

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Önkormányzat egy fejlesztési időszakot tudhat maga mögött, ez a 2014-2020 közötti időszak, melynek lezárása ez év december 31-ig történik meg. A Területi Operatív Program sokat jelentett a településeknek – mondta Bánné dr. Gál Boglárka, a B.-A.-Z. Vármegyei Közgyűlés elnöke. Hozzátette: ez mindazokat a projekteket jelenti, amelyek nagy hatással voltak az ott élők mindennapjaira. Hiszen ezek többnyire óvodák, bölcsődék, energetikai felújítások, csapadékvíz elvezetés vagy belterületi úthálózat felújítása. Illetve egészségügyi alapellátást érintő projekt. Ezek szolgálnak alapul a jelen – 2021-2027-es - fejlesztési időszak feladataihoz- tudatta az elnök.

Az MI vívmánya a tudáskiterjesztés

Munka és üzlet az MI korában, avagy nekünk vagy ellenünk dolgozik a Mesterséges Intelligencia, erről tartott előadást Vinnai Balázs, az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetségének elnöke. A Mesterséges Intelligencia nem egy új keletű dolog, régóta kísérleteznek a technológia világában azzal, hogyan tudjuk hatékonyabbá tenni a munkánkat – mutatott rá a szakember. A hatékonyság a kulcsszó, ami meghatározza majd, hogy ennek a gazdaságban milyen hatása lesz – tette hozzá. A hatékonyság pedig technológián alapszik. Olyan támogató, segítő eszköz kerülhet a kezünkbe, amivel a munkavégzés produktivitása sokszorosára növekedhet. Az a terjedelem, amit az emberi agy fel tud dolgozni a jelenlegi képességeivel nagy mennyiségű adat feldolgozásánál, az a napokról percekre vagy másodpercekre csökken. A tudáskiterjesztés képesség az MI vívmánya, ami meghatározza a gazdaság jövőjét – emelte ki Vinnai Balázs. 

A kitüntettek

A Kamara Napján évek óta hagyomány a kamarai kitüntetések átadása. A személyekre a BOKIK tagozati elnökei tesznek javaslatot, a döntés pedig az elnökség hatáskörébe tartozik. Ez alkalommal is három kategóriában vettek át díjat a gazdaság területén kiemelkedően teljesítők, és átadtak egy oklevelet a kamara értékőrző tevékenységét segítő szakmai partnerüknek, valamint jutalmaztak négy kamarai munkatársat is.

„A GAZDASÁG SZOLGÁLATÁÉRT”

Dr. Farkas Géza ügyvezető tulajdonos

Perlit-92 Kft. - Pálháza

Szalári István tulajdonos

Bio-Szaldó Kft. – Ózd

Dr. Juhász-Nagy Judit gazdaságfejlesztési igazgató

Miskolc Holding Zrt. – Miskolc

Sedlák Gábor ügyvezető

CreativEnergy Kft. – Miskolc

„A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN VÁRMEGYEI KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA KIEMELKEDŐ GAZDÁLKODÓ SZERVEZETE”

Mezőkövesdi Bútoripari Kft.- Mezőkövesd

Dr. Pesze László ügyvezető

Hungarofék Kft.- Mezőkeresztes

Palatics Attila ügyvezető

NBD Consulting Kft. - Szerencs

Nyíriné Bárdosi Mária szakmai vezető

Sooty Hair Kft. - Szerencs

Kormos Zsuzsanna ügyvezető

„A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN VÁRMEGYEI KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA TANULÓKÉPZÉS TERÉN KIEMELKEDŐ GAZDÁLKODÓ SZERVEZETE”

Miluben Vendéglátó és Kereskedelmi Kft. - Borsodnádasd

Gyárfás-Tóth Milán ügyvezető

 

A kamara munkatársai közül „Elnöki dicséret” kitüntetésben részesülnek:

Jakab Zoltán képviseleti munkatárs

Kocsis Regina pályaorientációs tanácsadó

Martinovszky Csilla duális képzési tanácsadó

Tánczos-Dávid Beáta pénzügyi munkatárs

BOKIK ELISMERŐ OKLEVÉL

Kerényi László operatőr, dokumentumfilmes

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában