Ez lehet a megoldás

2023.11.17. 17:30

Vármegyénkben indult el a kistelepülések gyógyszerellátását segítő pilotprogram!

Borsod-Abaúj-Zemplén – Hazánkban közel 1600 olyan kistelepülés van, ahol egyáltalán nem működik gyógyszertár.

Nagy-Hankó Krisztina

Takács Péter egészségügyi államtitkár hangsúlyozta: gyógyszerbiztonságot végig garantálni kell a gyártósortól a végfelhasználóig

Fotó: Vajda János

„Hátrányos helyzetű térségekben élő családok zárt és ellenőrzött ellátási láncon keresztüli biztonságos gyógyszerhez és alapvető higiéniai termékekhez jutásának támogatása” címmel tartottak sajtótájékoztatót pénteken Alsódobszán.

Amihez joga van mindenkinek

1990-ben a gyógyszertárak száma az országban 1400 volt, ezekben a gyógyszertárakban megközelítőleg 3000 gyógyszerész dolgozott. Napjainkra mindkét szám megduplázódott, mégis 1500-1600 olyan kistelepülés van, ahol semmilyen gyógyszertár nem működik, és tekintettel arra, hogy ezek döntő többségén ezernél kevesebb lakos él - ezer fölött van azoknak a településeknek a száma ahol ötszáznál kevesebben élnek -, ezeken a településeken nincs is realitása gyógyszertár létesítésének – mondta dr. Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke. Hozzátette: kötelességük megoldani, az ott élőknek pedig joga van ahhoz, hogy a gyógyszerellátás rendezett legyen.

Öt hónapos teszt időszak

2022. január 1-től csomagküldéssel sem vényköteles, sem vény nélküli gyógyszereket a lakossági gyógyszerellátáshoz kapcsolódóan értékesíteni nem lehet. Emiatt a lakossági gyógyszerellátásban új módszerek bevezetése indokolt. 

Az októberben elindult pilot program elsődleges célja annak modellezése, hogy a gyógyszertárral nem rendelkező egészen kis települések gyógyszerellátása érdekében a településhez legközelebbi gyógyszertár és a települési önkormányzat együttműködésének milyen kereteit kell biztosítani. 

A teszt időszak 2024. február 28-ig tart, ezt követően összegzik majd a tapasztalatokat.

Nem kell a városba menni

Nagy öröm, hogy a pilot program elsőként az országban ebben a térségben indulhat el – hangsúlyozta dr. Koncz Zsófia parlamenti államtitkár, miniszterhelyettes, országgyűlési képviselő. A legtöbb településen már van egy kialakult rendszer, hogyan tudják az önkormányzatok az időseket vagy azokat segíteni, akik nem tudják lakásukat elhagyni, de arra ad lehetőséget az új program, hogy a folyamatot egy online háttérrel még hatékonyabbá tegyék – emelte ki az országgyűlési képviselő. A helyben élők gyógyszerellátását tudják gördülékenyebbé tenni, emellett a kis gyógyszertárak forgalmát növelni.

Biztonságos a gyógyszer útja végig

A gyógyszerbiztonságot végig garantálni kell a gyártósortól a végfelhasználóig, ebben az esetben a kistelepülésen élő páciensig – hangoztatta dr. Takács Péter egészségügyi államtitkár. Ezt a Magyar Államnak biztosítania kell - fűzte hozzá. 

Ebben a térségben szeretnék elsőként modellezni azt, amit később országosan kiterjesztenek majd. 

Hármas céljuk van: az első a betegbiztonság; a második az ellátás biztosítása azaz, hogy a megfelelő mennyiségű és minőségű gyógyszer álljon rendelkezésre hazánk legkisebb településén élőknek is; a harmadik pedig, hogy a magyar gyógyszerészeti rendszer álljon meg a saját lábán. A programot egy okostelefonra letölthető applikáció is segíti, amely nyomon követi a beteg receptjeit és gyógyszerellátását.

Megkönnyíti az eddigi rendszert

Alsódobsza volt az első település, ahol elindult a program egy hónappal ezelőtt és már vannak tapasztalatok. 

Nem volt kérdés, azonnal vevők voltak arra, hogyan tudnak egy önkormányzati feladatot modernizálni – fogalmazott Büdi Károly polgármester. A 300 lelkes településen már évtizedek óta bevezették a falugondnoki rendszert. Most azzal is tudják növelni a lakosság elégedettségét, hogy bevonják a falugondnokot az új online alapú tevékenységbe. Hiszen ő lesz az, aki házhoz szállítja majd a gyógyszereket a legközelebbi gyógyszertárból a betegnek – tudatta a polgármester.

A programba regisztrált betegek egyedi azonosítót kapnak, amelyhez az önkormányzati falugondnokok, a legközelebbi gyógyszertár és az e-receptet felíró háziorvos lesznek hozzárendelve. Az e-receptre felírt gyógyszer beszerzését a zárt és ellenőrzött rendszeren keresztül, gyógyszer-nagykereskedő cég segítségével rendelik meg, a program pedig értesítést küld a betegnek a gyógyszer megérkezéséről. A jelzést követően a beteg személyesen veheti át gyógyszerét, de a rászorulók a falugondnokokon keresztül kérhetik a házhoz szállítást is.

Mint elhangzott, ha beválik az idén októbertől jövő év februárjáig tartó kísérleti program, akkor az megalapozhatja az egészségügyi ágazati informatika és az online gyógyszerkereskedés jogszabályi fejlesztését.

A pilot program a BM Egészségügyért Felelős Államtitkárság egyetértésével, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium támogatásával, a Neumann János Nonprofit Kft. és a Magyar Gyógyszerészi Kamara koordinációjával indult Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye 12 kistelepülésének és a hozzájuk legközelebbi gyógyszertárak bevonásával.

A 12 település: Alsódobsza, Hernádkércs, Kiscsécs, Nagykinizs, Oszlár, Sóstófalva, Szentistvánbaksa, Tiszatardos, Bodrogkisfalud, Hernádkak, Sajóörös, Tiszapalkonya.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában