Fejlesztések

2023.11.17. 14:00

2024 a fordulat éve lesz az újhelyi kórházban

Infrastrukturális fejlesztésekre, valamint műszerbeszerzésre több min 150 millió forintot költöttek az elmúlt időszakban.

Bódisz Attila

Dr. Révész János: elsősorban azokra a szakrendelésekre fókuszáltak a fejlesztés során, amelyekre nagy az igény

Fotó: Bódisz Attila

Lezárták azt a több mint 154 millió forint összértékű fejlesztéssorozatot, amely a Sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórházban valósult meg pályázati támogatással. Az ennek okán szervezett sajtótájékoztatón dr. Hörcsik Richárd, a térség országgyűlési képviselője pénteken elmondta: a beruházások a járóbeteg ellátás színvonalának emelését szolgálják. Ez nagyon fontos a térség lakói számára, hiszen mind az épület felújítás, mind pedig az eszközpark fejlesztése javítja a diagnosztika és a gyógyítás esélyeit - jelezte. Felhívta a figyelmet arra is, hogy az újhelyi egészségügyi központ fontos feladatot lát el egy olyan régióban, ahol sok az idős és beteg ember. A honatya méltatta a fenntartó és a kórház vezetésének erőfeszítéseit a feltételek javítása érdekében.

A járóbeteg ellátásra fókuszáltak

Dr. Révész János, az anyaintézmény, vagyis a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház főigazgatója kifejtette: azért a járóbeteg ellátást fejlesztették a pályázat során, mert ma már sok olyan beavatkozást, gyógyítási folyamatot el lehet látni ennek keretében, amelyet korábban kórházi keretek között végeztek - indokolta.

Ez nemcsak az anyagi megtakarítási szempontból fontos, hanem már bebizonyított tény, hogy a beteg eredményesebben gyógyul a saját szociális környezetében – emelte ki. Az épület részleges felújítását azért kezelték prioritásként, mert a betegek együttműködési készségét érezhetően javítja, ha megfelelő környezetben folyik a szakrendelés. Az új diagnosztikai-, valamint a kezeléseket elősegítő berendezések pedig a betegek gyógyulási esélyeit javítják nagymértékben – húzta alá a főigazgató.

Dr. Juhász Gizella orvosigazgató, és Bereiné dr, Jakab Beáta főigazgató
Fotó: Bódisz Attila

Hangsúlyozta: elsősorban azokra a szakrendelésekre fókuszáltak a fejlesztés során, amelyekre nagy az igény, vagyis a sokakat érintő betegségek felismerésében és gyógyításában játszanak szerepet. Példaként említette a szív- és érrendszeri, a mozgáshoz kötődő, valamint a fül-orr-gégészeti betegségeket. Hozzáfűzte: 2024 a fordulat éve lesz az újhelyi kórházban, ugyanis előreláthatólag javulnak majd a személyi feltételek és szintet lép majd a műszerezettség fejlesztése is. Ugyan beszédében konkrétumokat nem említett, de tudósítónknak nyilatkozva példaként a CT berendezés cseréjét említette. Megjegyezte: ugyan a sátoraljaújhelyi computer tomográf még évekig elláthatná a feladatát, de nyílt egy olyan lehetőség, amely során – pályázati támogatás révén - egy vadonatúj készülék kerülhet az Erzsébet Kórházba.

Húsz szakrendelés érintett

Bereiné dr. Jakab Beáta, a Sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórház főigazgatója kifejtette: az infrastrukturális beruházásokra több mint 60-, a műszerbeszerzésre pedig 80 millió forintot meghaladó összeget tudtak költeni. Ez összesen 20 szakrendelést érintett, amely során nemcsak megújult a diagnosztikai műszerpark, de újfajta kezelések bevezetésére is lehetőség nyílt. Ezek között kiemelte a szemészetet, a bőrgyógyászatot, az urológiát, a kardiológiát, a gasztroenterológiát, a belgyógyászatot, a szülészetet és nőgyógyászatot, valamint a sebészetet. A lehetőségeket keresve és megragadva a fejlesztéseket tovább folytatják majd – mondta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában