Konferencia

2023.11.16. 16:17

A laborvizsgálatokat körüllengő kérdéseket vitatták meg

Miskolc - A laboratóriumi diagnosztika legújabb vívmányairól esett szó a vármegyei kórház konferenciáján.

Detzky Anna

Fotó: Bujdos Tibor

A laboratóriumi medicina jelene címmel tartott tudományos továbbképző szakmai napot a vármegyei kórház központi laboratóriuma 2023. november 16-án délelőtt, Miskolctapolca illusztris helyszínén a Calimbra Hotelben. Az esemény a Magyar Laboratóriumi Diagnosztikai Társaság, a Borsod-Abaúj -Zemplén Vármegyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház, Laboratóriumi Medicina Osztály, valamit a Miskolci Egyetem Egészségtudományi Karának szervezésében valósult meg.

Büszkék konferenciáikra

- Immáron második alkalommal szerveződik meg ez az országos labordiagnosztikai konferencia itt Miskolcon, amire nagyon büszkék vagyunk – nyilatkozta a boon.hu-nak dr. Révész János, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója. - A kórház nemcsak méretében nagy, hanem arra törekszünk, hogy tudományos aktivitásában is megfelelő legyen. Évente 12-15 országos és 2-4 európai szintű, vagy világkongresszusunk van Miskolci helyszínnel. A tudományos szint mindig egy szinttel fölötte jár a betegellátás színvonalának. Ebből adódóan irányt mutat számunkra, hogy a betegellátást milyen irányba kell majd fejleszteni. Minden betegellátás alapját a diagnosztikai eljárások képezik. Ezek egyik ága a labordiagnosztika, a másik a képalkotó diagnosztika és ultrahangvizsgálat. Mindezek alapján elindul az orvosi döntéshozatal, illetve az operatív tevékenység. Így a konferencia szakmailag alapvető témát jár körül.

Telt házas találkozó

A sajtótájékoztatót követően hivatalos megnyitóval indult útjára a szakmai nap.

„Tavaly májusban találkoztunk itt hasonló körben és a laboratóriumi medicina jövőjéről beszélgettünk. Ebben az évben viszont a jelenéről ejtünk szót. Bízom benne, hogy jövőre pedig nem a múltjáról esik majd szó. Idén is nagyobb volt az igény a rendezvényen való részvételre, mint a 90-100 főnél meghúzott határ” – mondta köszöntőjében dr. Fodor Bertalan, Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház, Laboratóriumi Medicina Osztályának osztályvezetője és a Miskolci Egyetem Egészségtudományi Karának tanszékvezető egyetemi tanára. 

„Van miről beszélni, hiszen az elmúlt egy-másfél évben nagyon sok minden történt. Ugyanakkor rengeteg kérdés is felmerült, mert felhasználói szinten ezekből a változásokból kevés dolog érzékelhető. A szakmai nap előadásainak témái átfogják a laboratóriumi analitikai munka teljes spektrumát, kiterjednek az ellátásszervezésre és aktuális szakmapolitikai kérdésekre is.”

Dinamikusan fejlődő kar

Végül társszervezőként az Egészségtudományi Kar dékánja képzéseik hiánypótló jellegét hangsúlyozta.

„Az Egészségtudományi Kar számára igazán nagy tisztesség, hogy a Miskolci Egyetem nyolc kara közül a legfiatalabb, de mára már az egyik legerősebb karaként ilyen országos színvonalú konferenciát tud szervezni a vármegyei kórházzal együttműködésben” – emelte ki Dr. Kiss-Tóth Emőke, a Miskolci Egyetem Egészségtudományi Karának dékánja. 

„Orvosképző klinika híján mi a Miskolci Egyetem interdiszciplináris lehetőségeire tudtunk támaszkodni. Erre építettük föl fejlesztési stratégiánkat, amely ütőképes és versenyképes, hiszen szemöldökgerendájára a diagnosztika van felszögelve. A Miskolci Egyetem technológiai központú egyetem és mi megláttuk azokat a kapcsolódási pontokat, amelyek a műszaki karok irányába mutatnak. A digitalizáció, a digitális és műszaki kompetenciák egészségipari fejlesztése és hasznosítása irányába határoztuk meg jövőképünket. Ebben az évben sikerült az egészségügyi mérnök mesterképzést elindítanunk a Gépészmérnöki és Informatikai Karral közösen. Ennek fő specializációja a képalkotó diagnosztika. Az egészségügyi felsőoktatás valamennyi szintjén a felsőfokú szakképzéstől a mesterképzésig folytatunk képzéseket 16 szakon, jelenleg 1300 hallgatóval. Legfontosabb célunk, hogy a régió számára biztosítsuk a diplomás egészségügyi szakember utánpótlást. Személyes sikernek is könyvelem el, hogy az unikális labordiagnosztikai analitikus felsőoktatási szakképzést minden évben növekvő hallgatói létszámmal tudjuk elindítani. A Miskolci Egyetem legszebb pontján, két épület is az Egészségtudományi Karé, ahol szeretnénk egy komoly laboratóriumot kialakítani és laboratóriumi szűrővizsgálatokat végezni. A mi köszöntésünk picit eltér az egyetem többi karától, mert mi a Jó szerencsét! mellé még odatesszük azt is, hogy Egészséget a világnak!”

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában