Átadták

2023.11.08. 17:53

Az egykori Otthon Étterem, mint a minőségi szakmai oktatás színhelye (fotók)

A miskolci Kilián városrész ikonikus épületében, a Kilián lakótelepen jött létre a Miskolci Gasztro Centrum, mely november közepén nyitja meg kapuit a nagyközönség számára.

Nagy-Hankó Krisztina

Kiss Gábor, a Miskolci Szakképzési Centrum kancellárja, Pölöskei Gáborné, a Kultúrális és Innovációs Miniszérium szakképzésért felelõs helyettes államtitkára, Kiss János, a térség országgyûlési képviselõje, Szabóné Trum Tünde, a Miskolci SZC Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátó Technikum és Szakképzõ Iskola igazgatója és Molnár Péter, a Miskolci Szakképzési Centrum fõigazgatója (b-j)

Fotó: Vajda János

A Könyves Kálmán utcai képzőközpont ünnepélyes átadása szerdán volt. A beruházással nemcsak újra nyit a legendás vendéglátóhely, mely jó ideje üresen állt, hanem újra oktatóhellyé alakul. Első Ágazati Képzőközpontját ugyanis a turizmus – vendéglátás területén itt hozta létre a Miskolci Szakképzési Centrum „Miskolci Gasztro Centrum” néven mintegy 870 négyzetméteren. A szakképzési centrum mellett alapító tag az Avalon Park Kft., a Zip Brewhouse Kft., a Calimbra Hotel tulajdonosai és a Végállomás Éttermet működtető vállalkozás is. A feladatvállalás a Miskolci SZC Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátó Technikum és Szakképző Iskola gyakorlati központjában valósul meg. A képzőhely céljai közt szerepel fejleszteni a gyakorlati képzés infrastrukturális feltételeit, több vállalkozás számára lehetőséget teremteni a részvételre a duális képzésekben és támogatni a szakmai vagy adminisztratív követelmények teljesítését.

Többes funkció

Designbútorokkal, egyedi berendezéssel és trendi dekorációval készült el és nyílik meg a napokban az egykori Otthon Étterem, ami ezentúl Miskolci Gasztro Centrum néven lesz ismert. Először a cukrászda, majd naponta megújuló menüsorral az étterem is megnyit, miközben a minőségi felszereléssel teli konyhában folyik majd a fiatalok oktatása. A Miskolci Szakképzési Centrum vezetői azt tervezik, hogy számos olyan minőségi szolgáltatást beindítanak, melyek versenyképessé teszik a vendéglátóhelyet a városban. A komplexum a szakmai oktatás mellett rendezvények helyszíne is lesz. Azt tervezik, hogy élményfőzéseket, csapatépítő tréningeket is szerveznek majd a megújult épületben.

A beruházás pályázati támogatással mintegy 310 millió forint ráfordítással jött létre.

Az étterem újra éled

Nagy jelentőséggel bír a megújult épület a Kiliánban élők számára, hiszen hosszú évtizedek óta az enyészeté volt, most azonban régi-új értékekkel gazdagodott Miskolc – fogalmazott Molnár Péter, a Miskolci Szakképzési Centrum főigazgatója. Elsősorban a minőségi szakmai oktatást szolgálja majd a központ, azonban hiánypótló a beruházás a városrész szempontjából is.
A szakképzés igazi útja, hogy megteremtsék a lehetőséget arra, hogy a fiatalok ne csak tankönyvekből ismerjék meg a vendéglátás kultúráját, sokkal könnyebb tapasztalatok útján tanulni – mondta köszöntőjében Kiss János országgyűlési képviselő. Ezen a helyen szakmai tudásukat tökéletesítve pedig újra megteremthetik az „otthont” a környéken lakók számára is.

A gazdaság fontos tényezője

A vállalatok jelzései szerint szakképzett munkaerő kereslet van folyamatosan, a cégek várják és hívják a jól képzett fiatalokat – emelte ki Bihall Tamás, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Minden, ami a szakképzés fejlesztéséhez kapcsolódik annak segítése kiemelt feladat a kamara számára is – tette hozzá.

Stratégiai ágazat lett

A megújult épületben az infrastruktúra is a legmodernebb lett, a fejlesztés során korszerű konyhaberendezéseket és új bútorzatot szereztek be – ismertette Kiss Gábor, a Miskolci Szakképzési Centrum kancellárja. Hangsúlyozta: a turizmus-vendéglátás stratégiai ágazata Miskolcnak és a vármegyének egyaránt, ezért egyre nagyobb "szeletet" jelent a gazdaság szempontjából is. A képzőközpontban egy híján ezren tanulhatják meg a gasztronómiai szakmák gyakorlati ismereteit. Ezek között vannak a két képzőhelyen iskolai rendszerben tanuló diákok, de sokan felnőttként döntöttek a szakmatanulás mellett – tudatta a kancellár.

Valós felkészültséget kapnak

Az átadó ünnepség záró gondolatait Pölöskei Gáborné, a Kulturális és Innovációs Minisztérium szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára mondta el. Kiemelte: a szakképzés - amellett, hogy minőségi munkaerőt ad a gazdaságnak - a tanulókat olyan munkához juttatja, amely felnőttkorban megélhetést ad, és helyben, a saját környezetükben tudnak boldogulni, családot alapítani. Továbbá az ágazati képzőközpont lehetőséget ad arra, hogy a valós, gyakorlati életben felkészülten vegyenek részt a vállalatok életében. A képzés az iskolák és a cégek közös munkájával lesz egy egység, és együtt olyan hatékonysággal tudnak minőséget produkálni, ami külön-külön nem lehetséges - hangoztatta a helyettes államtitkár.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában