boon.hu video

2023.10.06. 14:02

Csúcstechnológiás labort avattak a Bláthyban (fotókkal, videóval)

Miskolc - 150 millió forintból megvalósult ipari robotikai labort adtak át pénteken a Miskolci SZC Bláthy Ottó Villamosipari Technikumban. Az eseményen együttműködési megállapodást is aláírtak a Miskolci Egyetemmel.

Soós Péter

Sántáné Furik Orsolya igazgató, Molnár Péter, a Miskolci Szakképzési Centrum főigazgatója, Csöbör Katalin, a térség országgyűlési képviselője, Hankó Balázs a Kulturális és Innovációs Minisztérium a felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért, felnőttképzésért felelős államtitkára és Kiss Gábor a Miskolci Szakképzési Centrum kancellárja

Fotó: Vajda János

A Miskolci Szakképzési Centrumban a jövőt tanítják, így fontosnak tartják, hogy az Ipar 4.0 változásaival lépést tartsanak. Ezért folyamatosan fejlesztik az iskoláikat, hogy a náluk tanuló diákok naprakész tudással rendelkezzenek. Pénteken a Bláthy Ottó Villamosipari Technikumon volt a sor, ahol egy olyan csúcstechnikával, robotikával felszerelt tanműhelyt és labort alakítottak ki, mely szimulálható VR-környezetben.

Molnár Péter, a Miskolci Miskolci Szakképzési Centrum főigazgatója emlékeztetett, október 6-a az Aradi Vértanúk Emléknapja, mely nemzeti gyásznap, a Bláthyban mégis ünnepnappá (is) alakult.

„A mai naptól az itteni diákok csúcstechnika segítségével tudnak tanulni. Azonban ma nemcsak a robotlabort adjuk át, hanem a Miskolci Egyetemmel együttműködési megállapodást is aláírunk, melynek keretében szeptembertől már megkezdődött a Bláthyban az okleveles technikusok képzése. Az, hogy a szakképzés és a felsőoktatás együttműködik, épít egymásra, szintén fontos mozzanata a technikum mindennapjainak. Így harminc kreditpontot beszámítanak majd nekik az egyetemen, hiszen magasabb szinten tanulják a elektronika és elektrotechnika ágazatot” – mondta Molnár Péter.

Versenyképes tudás

A főigazgató az új laboratóriummal kapcsolatban hangsúlyozta, ott nemcsak szimulációval találkoznak a tanulók, hanem olyan robotokkal, melyekkel a nagy cégek is dolgoznak például a térségben.

Ezzel olyan versenyképes szakmát, tudást szerezhetnek, mellyel a munkaerőpiacon is megállják majd a helyüket

 – tette hozzá.

A térség országgyűlési képviselője, Csöbör Katalin a felvidéki-magyar térségi együttműködést emelte ki, melyből mind a két régió profitálhat.

„Ennek a gyümölcse a robotika labor is, melyet a kassai Szakkay József Műszaki és Közgazdasági Szakközépiskolával közösen hozott létre a Bláthy. A 150 millió forintból megvalósuló projektet 2021-ben indították útjára. Mindkét intézmény diákjainak szakmai gyakorlati tapasztalatot adhat ez a laboratórium, mielőtt kikerülnek a munka világába” – sorolta a politikus.

Kiss Gábor, a Miskolci Szakképzési Centrum kancellárja a fejlesztés legfontosabb állomásairól tartott prezentációt – az iskola egykori tanulójaként. Felhívta a figyelmet arra, hogy az oktatásnak követnie kell az ipar és a technológia fejlődését.

„Amikor beléptem ebbe az iskolába, még klasszikus, hagyományos esztergagépek voltak a tanteremben, a második ipari forradalom vívmányai, majd néhány év múlva jöttek a a PLC-k és az automatizálás. Most pedig a negyedik forradalom időszakában intelligens gépek együttműködnek az emberrel, és automatizált folyamatokról szól a gazdaság működése. Csak ebben az évben 553.000 ipari robotot adtak át. Ez az utóbbi években több millió ilyen eszközt jelent és azt, hogy olyan szakemberekre van szükség, akik meg tudják ezeket tervezni, működtetni” – mondta Kiss Gábor.

A kancellár előadásában kiemelte egyebek mellett szakmai oktatás fontosságát, a Miskolci Egyetem szerepét, valamint mesterséges intelligencia térhódítását.

Elismert szakképzés

A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért, felnőttképzésért felelős államtitkára, Dr. Hankó Balázs arról beszélt, hogy büszkék lehetünk a magyar szakképzésre, mely Európa-bajnok, világbajnoki bronzérmes. 

„Néhány héttel ezelőtt a szakmák Európa-bajnokságán összesítésben, abszolút kategóriában nyert a magyar csapat, a lehetséges nyolcszázból 799 pontot szerezve. Az össztermés öt arany-, egy ezüst- és négy bronzérem – emlékeztetett. – A magyar szakképzés a hazai munkaerőpiac és gazdaság igényeire reagál, ez a fő cél, főleg regionális szinten.”

Az államtitkár arra is kitért, hogy míg tavaly a Miskolci Egyetemre 392 diákot vettek fel a szakképzésből, idén már 950-et.

Dr. Szilágyi Roland, a Miskolci Egyetem rektorhelyettese elmondta, az együttműködési megállapodással, az okleveles technikusi képzéssel elsősorban az intézmény villamosmérnöki utánpótlását szeretnék szolgálni.

„Emellett a Bláthy tudásanyagát is, szakszerű képzését is fejlesztjük. A harminc kredit egyhatoda egy alapképzésnek, ez pedig jelentős szám. Nem utolsó sorban megfelelő szaktudással érkeznek majd az egyetemre.”

A beszédeket követően aláírták az együttműködési megállapodást, majd a laborban átvágták az avatást szimbolizálva a nemzeti színű szalagot. Végül egy gyors bemutató következett a diákok közreműködésével, akik elmondták, a labor megkönnyíti a tanulási folyamatot, és valós munkakörnyezetet teremt.

Nézze meg a videót is!

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában