Miskolc

2023.10.25. 21:25

Búza tér: pince lett az aluljáróból

Az aluljáró nem járható át, de az üzletek megközelíthetők.

Ujlaki Attila

Fotó: Bujdos Tibor

A Búza téri aluljárót eredetileg teljesen lezárták a kivitelező kérésére – mondta portálunk megkeresésre Mokrai Mihály a körzet önkormányzati képviselője. Azért kerestük meg a politikust, mert egy cikkünk megjelenése után - amelyet a lezárás napján közöltünk - a városháza informálisan cáfolta portálunknak, hogy az teljesen le lenne zárva, mert állításuk szerint az üzletekhez továbbra is le lehet menni. Így az aluljáró ugyan elvesztette aluljáró jellegét, de mintegy pince, úgy üzemel.

Lezárták, majd részlegesen megnyitották

Ennek hátteréről Mokrai Mihály kifejtette, hogy az építési területen egyébként nem lehetne átjárni. „A felelős műszakivezető felel mindenért, így az ő felelőssége, hogy lemehet valaki, de a jogszabályi keretek azt mondják ki, hogy építési területen tilos illetékteleneknek tartózkodni” – hangsúlyozta. 

Annyi kárigénye lehet az üzlettulajdonosoknak, hogy a város tekintsen el az érintett időszakra a bérletidíj kifizetésektől 

Azt is elmondta, ha valaki mégis így tesz, annak a munkavédelmi törvényeknek megfelelően, bakancsot, sisakot és egyéb védőfelszereléseket kellene viselnie. „Az egyik üzlet tulajdonosának kifejezett kérése volt, hogy le tudjon menni hozzájuk az ügyfél, így akik az üzletébe tartanak, biztonsági őr kíséri” – mondta.

Szükséges felújítás

Kérdésünkre válaszolva a képviselő azt is kifejtette, hogy kártérítést senki nem fog kapni. „Ez a rendeltetésszerű használatból következő felújítási kötelezettsége a városnak, amelyet a Polgári Törvénykönyv egyértelműen kimond” – húzta alá. Rámutatott: a törvénykönyvben van a szükséges, a hasznos és a fényűző felújítás. „Ebben az esetben ez egy szükséges felújítás, amely jelen esetben az aluljáró rendeltetésszerű használatához kell” – mondta.

Az üzletek érdeke is

Arra is kitért, ha valakit ott baleset ért volna, akkor a városnak kellett volna kártérítést fizetnie az érintettnek. „Annyi kárigénye lehet az üzlettulajdonosoknak, hogy a város tekintsen el az érintett időszakra a bérleti díj kifizetésektől, de továbbiakra nem, hiszen az ő érdekük is, hogy az aluljáró üzemeljen, mert akkor van forgalmuk” – részletezte.

Mokrai Mihály arról is beszélt portálunknak, hogy a lépcsőknek nem volt stabilitása, a beton elporladt. Azt is kifejtette portálunknak, hogy keddtől a elkezdődött a lépcsők burkolása.

A képviselő által felvetett esetleges bérleti díj elengedésével kapcsolatban kerestük a városháza sajtóosztályát. Azt válaszolták: Mokrai Mihály önkormányzati képviselőtől egyelőre nem érkezett ilyen javaslat az önkormányzat felé. „Fontos azonban megjegyezni, hogy a város nem áll közvetlen szerződéses viszonyban a bérlőkkel, így a bérleti díjuk elengedéséről sem dönthet” – hangsúlyozták.

„Nem megfelelő minőségű a munka”

Korábban megírtuk, hogy Taba Benő miskolci építész a Facebookon publikált, képekkel illusztrált bejegyzésén, erős kritikákkal illette a már félig kész lépcsősorok kivitelezési minőségét. Ezért zárták le korábban újra a Centrum irányából a lejáratot és megkezdődött a méricskélés, farigcsálás, mert - úgy tűnt - az építész kritikái jogosak voltak.

Akkor Mokrai Mihály portáluknak elismerte a hibát. „Bejártuk a vitatott lépcsőket, és mi is láttuk, hogy nem megfelelő minőségű a munka, a kivitelező azzal magyarázta, hogy elcsúszott a betonozásnál a lépcső zsaluzása” – ismertette. Hozzátette: a kivitelező megkezdte a munka korrigálását, ami azt jelenti, hogy visszabontják a hibás szakaszokat. „A gránit burkolatot az egyenetlen szakaszokra nem is lehetett volna rendesen felhelyzeni” – mondta. Akkor arról is beszélt, hogy azért kellett lezárni az aluljárót, mert a kivitelező azt külön kérte.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában