17 milliárd forintos beruházás

2022.05.09. 17:40

Újabb bővítés Miskolcon, újabb munkahelyekkel

A Chervon Auto újabb, 17 milliárd forintos beruházást hoz Miskolcra. A beruházást támogatja a kormány is.

ÉM

A kínai járműipari vállalat, a Chervon Auto újabb 122 új munkahely létrehozásával járó fejlesztését az állam 4 milliárd forinttal támogatja. Ezt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter jelentette be Budapesten. Kapacitásbővítést hajtanak végre a cég miskolci alkatrészgyártó üzemében, amelynek építését tavaly hirdették meg.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter: „Magyarországon mára közel háromszáz kínai vállalat mintegy húszezer embernek ad munkát”

Nyitás keletre

– Amíg 2007-ben a világon végrehajtott valamennyi beruházás 81 százalékát nyugatról, 19 százalékát pedig keletről finanszírozták, addig ez a tendencia mára megfordult, 70 százalék a keleti, míg mindössze 30 százalék a nyugati finanszírozás a beruházások tekintetében – emelte ki Szijjártó Péter.

Emlékeztetett rá, hogy a kormány 12 esztendővel ezelőtt indította el a keleti nyitás politikai stratégiáját, annak érdekében, hogy új piacok, és új fejlesztési források nyíljanak a magyar gazdaság és szereplői előtt.

– Ez mára egyértelműen sikertörténetté vált, mert az elmúlt 12 évben megnőtt Magyarország exportja, a kereskedelmi forgalom pedig 48 százalékkal nőtt. 2019 óta minden évben keleti országból érkezik a legtöbb beruházás, köztük Koreából, és Kínából – hangsúlyozta a miniszter.

Autóipari forradalom

Kitért arra is, hogy a tavalyi volt minden idők legsikeresebb éve a magyar-kínai együttműködés terén. A magyar export értéke 20 százalékkal, 2,5 milliárd dollárra nőtt, a teljes kereskedelmi forgalom pedig 11 százalékkal bővült, volumene így meghaladta a rekordnak számító 12 milliárd dollárt, és a folyamat az idei évben is folytatódott.

– Magyarországon mára közel háromszáz kínai vállalat mintegy húszezer embernek ad munkát, amiből a hazai gazdaság minden szempontból sokat profitál. Az autóipari forradalom a világgazdaság egyik legjelentősebb folyamata, és ennek a „passzátszelét keletről fújják”, onnan szállítanak eszközöket a nagy nyugati gyártóknak, így elképesztő erejű globális verseny folyik a kínai beruházásokért is – ismertette.

Kiemelte, hogy azok az országok lehetnek sikeresek a jövőben, amelyek képesek magukhoz vonzani az autóipar új korszakának beruházásait: – Márpedig Magyarország az európai elektromos autóipar egyik éllovasa, és ez a pozíciója a jövőben tovább fog erősödni.

Csöbör Katalin, a térség országgyűlési képviselője: „Örömmel és büszkeséggel tölt el, hogy most már nemcsak hazai vállalatok, hanem világcégek is érdeklődnek a térségünk iránt”

Miskolci alapok

– Minden túlzás nélkül mondhatjuk, hogy az elmúlt 12 évben Miskolc és környéke sereghajtóból Magyarország egyik gazdasági motorjává vált – hangsúlyozta Csöbör Katalin, a térség országgyűlési képviselője a sajtótájékoztatón. – Örömmel és büszkeséggel tölt el, hogy most már nemcsak hazai vállalatok, hanem világcégek is érdeklődnek a térségünk iránt. Ehhez a befektetéshez biztos alapot nyújt a térség ipari múltja, és biztos műszaki és szakmai alapot ad a Miskolci Egyetem – tette hozzá.

Csöbör Katalin kiemelte az elmúlt évtized infrastruktúrafejlesztéseit, illetve az itt élők tehetségét és elkötelezettségét.

– A Chervon Auto 138 munkahelyet létesít, beruházásának alapkövét tavaly novemberben helyeztük el, most pedig egy újabb kapacitásbővítésről számolhatunk be, amely újabb 122 munkahelyet jelent a térségben, amelyhez a kormány is hozzájárult – emelete ki az országgyűlési képviselő.

A hat hónappal ezelőtti alapkőletétel óta elindultak a földmunkák, és jelenleg már áll az üzemcsarnok teljes betonszerkezete is. Erről Gaál Gyula, a Chervon Auto Kft. vezérigazgatója beszélt. A cég letelepedését és a fejlesztését presztizsberuházásnak nevezte, ugyanis ez lesz az első Kínán kívüli európai gyártóüzeme a cégcsoportnak. A 2012-ben alapított cég elsősorban autóipari alkatrészek kutatásával, fejlesztésével, gyártásával és forgalmazásával foglalkozik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!