Kultúra

2023.10.08. 20:30

Miskolci művész kapta a Vásárhelyi Őszi Tárlat fődíját

Lenkey-Tóth Péter festőművész átvehette a 69. Vásárhelyi Őszi Tárlat fődíját, a Tornyai-plakettet.

Lenkey-Tóth Péter festőművész vehette át a több mint kétmillió forint díjazással járó Tornyai-plakettet, a 68. Vásárhelyi Őszi Tárlat legrangosabb kitüntetését.

Fotó: MW, janostorok.com

Lenkey-Tóth Péter 1972-ben született Miskolcon. Előbb a nyíregyházi Bessenyei György Tanárképző Főiskolán, majd a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán szerzett diplomát, majd doktori fokozatát is Pécsett védte meg. Ahogy a tárlat anyagát bemutató katalógus előszavában Miklós Péter eszmetörténész fogalmazott, Lenkey-Tóth Péter munkáit egyszerre jellemzi a kiforrott és kimunkált realista ábrázolásmód éppúgy, mint a gondolkodásra késztető és kvázi kozmikus interpretációs távlatokat (is) nyitó szürrealizmus. Festészete alapmotívumaként a csöndet, s annak megragadásának igényét jelölte meg. Műveiben tudatosan épít a fekete és az élénk színek kontrasztjára, miközben szinte játszi könnyedséggel ábrázolja a dinamikát és a mozdulatot.

Lenkey-Tóth Péter
Fotó: MW, janostorok.com

A művész elmondta, az idei az első őszi tárlat, melyen kiállít, a korábbi években a nyári határidő miatt mindig lemaradt arról, hogy beadjon műveket. Idén azonban már készült a nevezésre. Úgy fogalmazott, személyisége, érdeklődési köre változásával alakult ki az a képi világ, melyet festményein bemutat. Fekete alapot megjelenő, erős kontrasztokat használó képeit 2008-ban kezdte el festeni, az elmúlt időszakban azonban változtatott ezen. Mint mondta, régóta foglalkoztatta az a kérdés, hogy az erős helyett hogyan lehet minimális kontraszttal létrehozni hasonló hatást, így tervei szerint a jövő február végén, a Miskolci Galériában nyíló kiállításán a festmények fele már pasztell háttérrel jelenik meg.

A kiállítás történetében immár ötödik alkalommal odaítélt életműdíjat pedig Sulyok Gabriella grafikusművész kapta vasárnap az Alföldi Galériában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában