Nyékládháza a hősökre emlékezett

2023.10.22. 15:20

Megvívták a harcot és azt hitték, meg is nyerhetik, de véres megtorlás következett

Nyékládházán október 22-én, vasárnap ünnepi istentiszteletet tartottak a Ládházi Református templomban, majd megemlékezésre várták a lakosokat a Szabadság térre, ahol az 1956-os forradalom és szabadságharc 67. évfordulója alkalmából megkoszorúzták az emlékművet.

Nagy-Hankó Krisztina

Elhelyezték az emlékezés koszorúját

Fotó: NHK

Az eseményen ünnepi köszöntőt mondott Tóth Balázs polgármester, valamint Tállai András miniszterhelyettes, parlamenti államtitkár, országgyűlési képviselő. A műsorban közreműködtek Bereczki Zita vezetésével a Nyékládházi Gyermekkórus szólistái. 

„A 67 évvel ezelőtti napok máig mércéül szolgálnak számunkra. A hazaszeretet, a haza iránti elkötelezettség mércéje most és immár mindörökké annak, ami 1956. október 23-án történt” – mondta ünnepi beszédében Tóth Balázs polgármester. Úgy folytatta: üzenete mai napig itt él közöttünk annak ellenére, hogy a hősöket jelöletlen sírba, titokban temették el. 1956 nagyszerű példája újra útmutatást adott és a magyar ifjúság történelmet írt. „Csak egy nemzetként védhetjük meg szabadságunkat és lábalhatunk ki a válságokból, tervezhetünk jövőt gyermekeinknek. Csak úgy maradhatunk hívek Magyarországhoz, ha soha sehol el nem áruljuk, amiért a pesti srácok az életüket adták ” - hangsúlyozta a polgármester. 

Sorsfordító pillanatok

„Mi magyarok a múltunkat soha nem veszítettük szem elől, ennek egyik ékes bizonyítéka, hogy ma is itt állunk és együtt emlékezünk nemzetünk sorsfordító pillanatára. Látszik, hogy a nyékládháziak számára is fontos a megemlékezés és a tiszteletadás” – hangoztatta Tállai András országgyűlési képviselő. Hozzátette: A magyar nép egy darabig tűrte az elnyomást, de egyszer csak elege lett és 1956-ban fellázadt és fegyvert ragadt a szabadságáért. Azon az októberi napon egy békés felvonulásból lett forradalom, mert végig söpört a szabadság iránti vágy Budapest utcáin, de a vidéki Magyarországon is. Az ’56-os hősök azt hitték, megnyerhetik a harcot, de a kezdeti lelkesedést leverték az orosz csapatok és véres megtorlások következtek. Hosszú évekig tilos volt erről beszélni, de ma már hivatalos állami ünnep október 23-a és méltóképpen emlékezhetünk a sorsfordító eseményekre – emelte ki Tállai András. 

Az ünnepi beszédeket követően Nyékládháza város intézményei, civil szervezetei, valamint a politikai pártok helyi képviselői helyezték el koszorúikat az 1956-os emlékműnél.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában