Panaszkodnak

2023.09.13. 07:00

Túl zajos lett a Csengey-kert a lakók szerint

Olvasónk kereste meg portálunkat azzal a panasszal, hogy a miskolci belvárosban idén megnyílt Csengey-kert rendezvényei túl hangosak, zavarják az ott lakó közösséget. Az üggyel kapcsolatban megkérdeztük a miskolci városházát is.

Soós Péter

A Csengey-kert lesz a helyszín

Fotó: Bujdos Tibor

A panaszos lakó e-mailben azt írta: kulturális eseményekre kiváló a nemrég kialakított hely, de „a lakóházak lábánál koncerteseményeket is szerveznek éjjel 11 óráig.” Kiemelte: van a közelben régi és és új építésű lakóház, kisebb lakópark is, de nincs, ami lefogja a zajt. 

Erkélyünkön kilencven feletti decibelt mértünk ؘ– pedig nem frontálisan kapjuk a zenét –, a nappali utcazaj autóelhaladásakor ugyanott 40-50-et jelentett. Azért már tűrhetetlen, hogy minden hétvégén, péntek-szombaton csak 23 óra után tudunk nyugovóra térni! Lassan minden hétvége így zajlik. Zárt, hőszigetelt üvegezésű ablakoknál sem lehet pihenni. Ilyen és ekkora állandó koncertszínpadot nem lett volna szabad behozni a belvárosba 

– panaszolta. 

Megkerestük Miskolc polgármesteri hivatalát is a rendezvényekkel, illetve a lakosok panaszaival kapcsolatban. A sajtó- és kommunikációs osztály munkatársai a következőket írták megkeresésünkre. 

„Levélírójuk szerint a Csengey-kertben minden hétvégén tartanak koncerteket, ez azonban nem fedi a valóságot, hiszen a júniusban megnyílt, a miskolciak körében azonnal közkedveltté, népszerűvé vált kertben nem minden hétvégén voltak programok. Két esetben volt Gasztroplacc, egyszer Szűcs Antal gitárest, egyszer pedig Lóci játszik koncert, ezek négy hétvégi estét jelentettek a nyáron. Ezeken túl egy hétköznapon rendeztek a Miskolci Egyetemmel közösen Pont ott partit, ahol a felvételiző fiatalok várhatták együtt a ponthatárok kihirdetését. Az elmúlt két hétvégén a CineFest tartott eseményt a Csengey-kertben, ami azt jelentette, három napig voltak koncertek, betartva a rendeletben meghatározott szabályokat.” 

Ingyen mehetnek be

Hozzátették: a Csengey-kertet működtető Miskolci Kulturális Központ lehetőséget biztosít a közelben lakóknak – lakcímkártyával kell ezt igazolniuk –, hogy ingyen látogassák a programjaikat, és sokan élnek is ezzel a lehetőséggel. 

„Fontos megjegyezni, a belvárosban mindig több rendezvény, koncert, program van, bármely nagyvárosról is beszélünk, az odaköltözőknek ezzel számolniuk kell, nemcsak Miskolcon, hanem a világ bármely pontján” – emelték ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában