Disputa a diákoknak

2023.09.27. 13:34

Komoly vita folyt a vármegyeházán (fotók)

A strukturált párbeszédet, avagy vitázni tanultak a kárpát-medencei osztálytalálkozósok Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye önkormányzatának Dísztermében szerdán.

Soós Péter

A jezsuitás diákok a házigazdái a programnak, amelyhez ma délelőtt a vármegyeháza adta a helyszínt

Fotó: Soós Péter

A Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium, Kollégium és Óvoda ad otthont a kárpát-medencei osztályok soros találkozójának vasárnaptól péntekig, írta portálunk korábban. A programban öt határon túli és három anyaországi iskola négy-négy diákja tanulmányi hét keretében ismeri meg egymás kultúráját, szűkebb és tágabb környezetét, idén pedig Miskolc és a régió nevezetességeit. Kedden a színház és a közösségépítés volt a főszerepben, szerdán pedig a vármegyeházára látogattak a tanulók.

„Az ember sorsát az határozza meg, hogy hova születik” – kezdte Bánné dr. Gál Boglárka, a vármegyei közgyűlés elnöke szerda reggel a diákok hallgatósága előtt. „Erről szól a mai vitanap. De mi is a vita? Az én olvasatomban egy olyan beszélgetés, amelynek szabályrendszere lehetővé teszi az érvek ütköztetését adott témában. Célja pedig, hogy meggyőzze a hallgatóságot az egyik vélemény helyességéről.”

Bánné dr. Gál Boglárka kiemelte, kíváncsian várta, milyen érvek és ellenérvek ütköznek meg a téma során. „Hiszen fontos ez nekünk, politikai vezetők számára is. Egy biztos: az utóbbi években ránk zúdult újfajta kihívások, helyzetek sokunkat elgondolkodtattak az élet nagy kérdésein: honnan jövünk, hová tartunk, mi a legfontosabb vezérfonal az életünkben, és mennyire alakítjuk mi magunk sorsunkat. Kell is, érdemes is időnként megállni és újragondolni ezeket a kérdéseket, tudatosabbá tenni ezzel életutunkat, sőt nagyobb felelősséget vállalni ezzel saját magunkért és másokért is. Ehhez pedig ez a vitatéma nagyon is megfelelő – mondta a megyei közgyűlés elnöke.
Végül a vita helyszínére is felhívta a figyelmet, hiszen olyan történelmi alakok portréi díszítik a falat, mint például Deák Ferencé, akik a maguk korában kiváló vitázók voltak.

Erről beszélt Kovács Zsolt országgyűlési képviselő is többet között, egyenként bemutatva a festményeken szereplő nemzetünk nagyjait. Szólt az 1750 és 1836 között épült vármegyeházáról is, melynek díszterme nemrég újult meg, visszanyerve eredeti formáját. „A teremnek rendkívül rossz volt az akusztikája a 18. század végén, 19. század elején, azt Hild József »javította meg« úgy, hogy egyszer sem járt itt, csak rajzokat küldött. Ez bizonyítja zsenijét” – tette hozzá. „Döntéshozó teremként, levéltárként üzemelt, valamint az udvaron egy börtön is helyet kapott” – sorolta a képviselő.

A hét további részében múzeumlátogatás, kirándulás, táncház és még számos program színesíti a diákok miskolci együttlétét. Csütörtökön Szerencs és a környék látnivalóit tekinti meg a csoport.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában