Kezdődik az új félév

2023.09.06. 17:30

Így várják a gólyák az első évet a Miskolci Egyetemen

Első alkalommal rendezett a Miskolci Egyetem az elsőéveseknek az intézmény egészét bemutató tájékoztató napot. Az eseményre mi is kilátogattunk, és a gólyákat faggattuk első tapasztalataikról, céljaikról.

Soós Péter

Ismerkednek az egyetemmel az elsőévesek

Fotó: Ádám János

„Intro nap” – ezzel a címmel hirdette meg „hallgatóknak a hallgatókról” szóló rendezvényét a Miskolci Egyetem – kifejezetten a gólyáknak. A tanulmányi ügyek mellett az elsőévesek előadásokon keresztül betekintést nyerhettek – Prof. Dr. Horváth Zita rektor nyitóbeszédét követően – az egyetem működésébe.

Ottjártunkkor beszélgettünk az első évesekkel; Kovács Evelin közgazdász szeretne lenni, már a Fáyban is ennek megfelelően, szakirànyosan kezdte meg tanulmányait. Mint mondta, ebben a háborúval és egyéb nehézségekkel sújtott időben nem árt, ha valaki rálátást ad napjaink történéseire – hétköznapi szemmel, közérthető módon. Ezt tervezi ő is.

András a jogi karon kezdte meg tanulmányait: neki idézőjelben nem volt más választása, hiszen édesapja, sőt nagyapja is ezt a hivatást választotta anno. De teljes lelkesedéssel vág neki a jogi karnak. „Az igazságot szeretném szolgálni” – emelte ki teljes meggyőződéssel.
A bölcsészek táborában is érdeklődtünk, ők azt mondták: a szabad bölcsészet a legjobb, mert onnan bármerre lehet orientálódni. Pál azt emelte ki, még nem döntötte el, hogy a médiában szeretne-e elhelyezkedni, vagy esetleg más területen.

A mérnökhallgatók közül is sikerült beszélnünk gólyával: nevét kérte, hogy ne említsük, de annyit elmondott, ő az anyagiak miatt választotta ezt a szakmát. „Jövedelmezőbb pénzügyileg, mint a többi kar” – emelte ki.

A szorgalmi időszak hétfőtől december 15. péntekig tart.

Kulisszatitkok

A HÖK működésébe is betekintést nyerhettek az elsőévesek, valamint az ösztöndíjak rendszerébe, a sportolási és nyelvtanulási lehetőségekbe, a kollégiumi férőhelyek útvesztőjébe, a selmeci hagyományokba, illetve abba, hogy milyen időpontokra szükséges odafigyelni az egyes karokon, ha egy hallgató részt akar venni a balekoktatáson. Utóbbi most talán a legfontosabb a fiataloknak, de az sem elhanyagolható, hogy a könyvtár-használatról is szó esett ezen a napon.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában