Ülésezik a miskolci közgyűlés

2023.09.28. 12:12

Ilyen károkat okozott Miskolcon a július 6-ai felhőszakadás

Miskolc - A vis maior támogatásokról is döntenek: szeptember 28-án tartják soron következő testületi ülésüket a miskolci önkormányzati képviselők.

Lecsapott a vihar.

Fotó: New Africa

A 3. előterjesztés: Javaslat vis maior támogatással kapcsolatos döntések meghozatalára

A Miskolc, Bodó sor 28. mögötti részen 2023-ban sorozatos közterületi pince- és partfal károsodások történtek a tavaszi és nyári heves esőzések, felhőszakadások hatására. Július 6-án a heves esőzések következtében az egyik területről a Bodó sor 28. szám mögött lévő beton támfalra ráfolyt és a mögé beszivárgott esővíz a támfalat súlyosan károsította. A támfal kibillent, összerepedezett, valamint betonkiomlások is történtek. A kibillent, kihasadt támfal megnyomta a nekiépített félnyeregtetős melléképületet, melynek állapota életveszélyessé vált. A károsodott terület Miskolc Bodótető városrészen, a Vologda útra lefutó lejtő közbenső teraszán fekszik. A Dóczi utca alatti teraszosított, alápincézett lejtőben alakították ki a 17-18. században a présházakat, pincéket. Itt halad a város egyik legforgalmasabb átmenő útja: a Vologda út. A területen nagy légterű pincerendszerek találhatók.

Egy másik káreset: Miskolc egyik intenzíven alápincézett területe a Kisavas, ahol egymás felett több sorban kusza halmazt alkotva helyezkednek el nagy légterű, összetett alaprajzú, egymással utólagosan egybenyitott óriási pincerendszerek. Július 6-án a nyári intenzív esőzéseket követően a Miskolc, Lonovics u. 5. szám alatti ingatlanról induló háromágú pince a Kisavas II. sori közút alatt egymásba szakadt. Felette összközműves közút és védett présházak vannak. A szakadást bizonyosan vízbeszivárgás okozta. A veszélyelhárítási munka sürgős beavatkozást igényel, tekintettel arra, hogy az omlás veszélyezteti a Kisavas II. sori közutat, járdát, a felette lévő védett présházakat, valamint az út és járda űrszelvényében az önkormányzat tulajdonában lévő közművek (víz-, szennyvíz-, gázvezetékek) épségét.

A károk elhárítására az önkormányzat vis maior támogatásra pályázott.

Az MVK menetrendjének módosításáról is dönthet ma a miskolci közgyűlés – Folyamatosan frissül! 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában