Alsózsolca

2023.09.14. 15:13

Vizsgálja a hatóság az észrevételeket (frissítve)

A környezetvédelmi szervezetek elmondták aggályaikat, a hatóságok mindent megvizsgálnak.

Soós Péter

Az akkumulátor-feldolgozóval kapcsolatban foglaltak állást

Fotó: Ádám János

A helyben érintett környezetvédelmi egyesületek is elmondták álláspontjukat a tervezett alsózsolcai akkumulátor-feldolgozó létesítése ügyében. Az Andrada Group Magyarország Kft. beruházásának előzetes vizsgálati eljárásával kapcsolatban F. Nagy Zsuzsanna, a Zöld Kapcsolat Egyesület elnöke csütörtöki sajtótájékoztatójukon kijelentette, benyújtották az aggályaikat részletező dokumentumokat a környezetvédelmi hatóságnak, melytől a cég kérelmének az elutasítását kérték.

Elmondták aggodalmaikat

„Sérülékeny vízbázison történne a beruházás, ezért a hazai szabályozás és az Európai Víz Keret irányelv betartatását kérjük. Márpedig ilyen területen a tervezett tevékenység a kizáró okok miatt elutasítandó. Nem éreznénk biztonságban ivóvízbázisunkat, amennyiben selejtes akkumulátorokat dolgoznának fel Alsózsolcán” – emelte ki.

Gyenes Gáborné, a Zöld Arnótért Egyesület elnöke szerint hiányos a cég előzetes dokumentációja, és nem is rendelkeznek megfelelő kompetenciákkal egy ilyen üzem létesítéséhez. Hozzátette: nincs havária-terv, ahogy forgatókönyv tűz, talajvíz- vagy levegőszennyezés elkerülése érdekében sem.

A frissen alakult Alsózsolcáért Környezetvédelmi Egyesület képviseletében Urbán Erika azt mondta, a helyiek féltik otthonaikat, egészségüket, a megélhetést jelentő földjeiket. „Az ötezres lélekszámú település az önkormányzattal együtt egységesen kiállt a gyár ellen” – jelentette ki.

Szigorú előírások

Megkerestük a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kormányhivatalt, mi az eljárási mód egy ilyen ügyben, illetve, hogy mi lesz a benyújtott dokumentumok sorsa, azok hogyan befolyásol(hat)ják az ügyet? Mint válaszukban hangsúlyozták: Magyarországon minden ipari létesítmény, így az akkumulátoripari üzemek létesítésére is szigorú előírások vonatkoznak.

„A tevékenység végzéséhez szükséges engedélyezések összetett, részletes eljárások, így csak olyan üzemnek adnak engedélyt a hatóságok, amelyek mindenben megfelelnek a szigorú előírásoknak. Az Andrada Group Kft. (Miskolc) által Alsózsolcára tervezett akkumulátorhulladék-feldolgozó létesítése kapcsán előzetes vizsgálati eljárás van folyamatban a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kormányhivatal környezetvédelmi hatóságánál. Az eljárásnak fontos eleme a nyilvánosság bevonása, a megtett észrevételeket a hatóság érdemben vizsgálja” – tudatták a boon.hu-val. 

Reagált az Andrada

A sajótájékoztatót követően az Andrada Group a következő sajtónyilatkozatot jutatta el szerkesztőségünkbe:

 „Az Andrada a leginnovatívabb, tiszta és biztonságos technológiával képes újrahasznosítani a Li-ion akkumulátorokat új, értékes nyersanyaggá alakítani a Magyarországon keletkezett Li-ion hulladékot. A beruházási terv jelenleg a környezetvédelmi hatóságok részletes és alapos előzetes vizsgálati eljárásán megy keresztül, melynek része a technológia, a gyártási folyamatok és a berendezések vizsgálata, célja pedig azt eldönteni, hogy a tevékenység olyan környezeti igénybevételt jelent-e, amely indokolja a részletes környezeti hatásvizsgálati eljárás, illetve egységes környezethasználati engedély iránti eljárás lefolytatását. Az eljárást teljes mértékben támogatjuk, annak lezárultáig nem nyilatkozhatunk. A hatóságok döntését azonnal nyilvánosságra fogjuk hozni, és minden körülmények között tiszteletben fogjuk tartani.”

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában