Siker!

2023.09.25. 10:30

A legjobbak között szerepel a Miskolci Egyetem

Tizenöt magyar felsőoktatási intézmény, köztük a Miskolci Egyetem szerepel Európa legjobb intézményei között.

Boon.hu

Először jelent meg a Quacquarelli Symonds (QS) felsőoktatási intézményeket értékelő nemzetközi rangsorának európai listája. A rangsor 46 ország egyetemeit vizsgálta, és a legjobb 690 intézmény közé rögtön 15 magyar egyetem, ezen belül négy a legjobb 300-ba is bekerült – hívta fel a figyelmet közleményében a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM), hozzátéve, hogy a lista a szakegyetemeket nem tartalmazza. Mint írták: az ELTE a 208. helyen, a BME a 238. helyen, a Szegedi Tudományegyetem a 242. helyen, míg a Debreceni Egyetem a 258. helyen szerepel. A Pécsi Tudományegyetem, a győri Széchenyi István Egyetem és a Budapesti Corvinus Egyetem a legjobb 400 európai egyetem közé került. A 15 rangsorolt magyar egyetem közül három egyházi fenntartású intézmény, úgymint a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, az Esterházy Károly Katolikus Egyetem és a Károli Gáspár Református Egyetem.  A rangsoron szintén helyet kapatott a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, a Miskolci Egyetem, a Pannon Egyetem, az Óbudai Egyetem és a Soproni Egyetem. Világszinten a két legelismertebb és az egyetemisták által leginkább figyelt felsőoktatási rangsor a QS és a Times Higher Education.

Fejlődési pálya 

A magyar egyetemek szempontjából mindkét rangsor jelentős figyelmet érdemel, mivel ezek nem elsődlegesen az egyetemek méretét, összesített teljesítményét, hanem oktatási, kutatási, gazdasági eredményességét és minőségét, valamint nemzetközi diákok, oktatók arányát és az elismertséget mérik. Ezen két rangsor eltérő kritériumok alapján értékeli a magyar felsőoktatási intézményeket, de gyakorlatilag lefedi a teljes magyar felsőoktatási palettát.  

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában