Gyönyörűek

2023.08.19. 14:08

Nóniusz börtönlovak a rendőrség augusztus 20-ai díszelgésén

A büntetés-végrehajtás számos területen szoros együttműködésben áll a rendőrséggel. Ennek eredményeként már több hollófekete nóniusz lóval erősítette a Készenléti Rendőrség tekintélyt parancsoló lovas egységét, és további kettő várja, hogy a kiképzése véget érjen. A Bv. Holding Kft. állampusztai gazdasági társaságában tenyésztett hátasokat az augusztus 20-ai állami díszelgésen megcsodálhatják az érdeklődők.

Boon.hu

Az Állampusztai Országos Büntetés-végrehajtási Intézettel szoros együttműködésben tevékenykedő Állampusztai Mezőgazdasági és Kereskedelmi Kft. több száz elítéltet foglalkoztat, és közel tízezer hektárnyi földön gazdálkodik. A társaság szántóföldi növénytermesztés és feldolgozás mellett több száz mangalicát, valamint több ezer baromfit, juhot és nóniusz fajtájú lovat gondoz. A lovászatban több mint harminc éves tenyésztés eredményeként sikerült egy erős, hosszú hasznos élettartamú, nyugodt vérmérsékletű, bármilyen körülmények között felhasználható lótípust kialakítani. Ezek a tulajdonságok elengedhetetlenek egy rendészeti munkát ellátó lónál.

A Kft. tevékenységével a hazai- és külföldi rendészeti lóutánpótlás biztosítása mellett segíti egy tradicionális magyar lófajta fenntartását és fejlődését, amely fajta magában viseli a hagyományokat, egyediséget és minőséget. A génmegőrzés mellett a bv. gazdasági társaságának kiemelt feladata, hogy Magyarországra és külföldre is rendészeti célra alkalmas lovakat tenyésszen.

Az ezirányú közös munkának egyik fontos mozzanata volt a Készenléti Rendőrséggel 2021-ben megszületett együttműködési megállapodás, amelynek köszönhetően már 5 lóval sikerült gazdagítani a rendőrség kötelékét.

A tiszteletteljes rendőr lovak olyan tekintélyt parancsoló jelenségek, hogy jelenlétük önmagában is elegendő visszatartó erővel bírhat. A rendőrségen belül a Készenléti Rendőrség Különleges Szolgálatok Igazgatósága Bevetési Főosztály III. Lovas és Kutyás Szolgálati Osztály Lovas Alosztály kötelékében jelenleg 45 szolgálati ló teljesít feladatokat. Az egység a lovas szolgálat ellátásával támogatja a területi és helyi szervek közterületi szolgálatát, a határellenőrzést, továbbá az állami rendezvényeken díszelgési feladatokat ellátó Nemzeti Lovas Díszegység dandárját is a KR lovas állománya biztosítja.

A 2012. január 1-jén hatályba lépett alaptörvény nemzeti ünnepként, Magyarország hivatalos állami ünnepeként rögzíti augusztus 20-át. Ekkortól a nyár végi állami ünnepség egyik leglátványosabb mozzanata a hagyományos huszár megjelenésbe öltözött Nemzeti Lovas Díszegység felvonulása. Az egység a Mosonyi utcai objektumból lóháton menetel a Kossuth térre. A fővárosban vonuló és a téren felsorakozó rendőri díszegység minden szemlélődőnek maradandó élménnyel szolgál.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában