Bajban

2024.06.16. 15:41

Segítség! Kiégtem!?

Időnként mindenkit elkap az érzés, hogy nincs kedve kikelni az ágyból és elindulni dolgozni. Idegesítik a kollégái és csak egy hajszál választja el attól, hogy beszóljon a főnökének. Mikortól számítanak kórosnak ezek a gondolatok és az ezzel járó viselkedés, ennek jártunk utána egy life coach szakember segítségével.

Galambos Eszter

Súlyos tünetei lehetnek a kiégésnek

Fotó: Getty Images

A burnout szindróma, vagy másik nevén a kiégés nem mást jelent, mint egy speciális munkahelyi ártalom, melynek vezető tünete a testi-érzelmi-lelki kimerülés. Az az állapot általában hosszabb időn keresztül tartó stressz és fokozott érzelmi megterhelés során alakulhat ki. 

Man having a stressful time while working with a laptop at home.
A kiégés elsősorban a munkához, nem munkahelyhez köthető 
Fotó: Getty Images

Horváth Judit life coach véleménye, hogy a kiégés elsősorban a munkához, nem munkahelyhez köthető, de a munkahely nagy befolyással bíró tényező a probléma kapcsán. A kiégéshez vezethet a rengeteg stressz, szoros határidők, feladatok, a túlzott megfelelési vágy, az esetleges toxikus környezet, amely bizonyos munkahelyeken jelen lehet.

Maximális fordulatszámon 

Nagyon sokszor tapasztalható, hogy az egyén lelkesen kezd neki a munkavégzésnek, főleg akkor, ha olyan munkát talál, amit szeret, amiben jól érzi magát, észre sem veszi, hogy túlpörgeti magát. Végre megkapja és úgy érzi, hogy most ezt nagyon jól kell csinálni, mindent bele kell adni: tudjak haladni, érvényesülni a szakmán belül. Ezért elkezd mindenben maximálisan részt venni, esetleg hazaviszi a feladatokat, mert lelkes és ezért kap egy csomó feladatot, ami szoros határidőn belül kell, hogy teljesüljön. Önmagát és mindent mást háttérbe szorítva végzi ezeket, esetenként még az időérzékét is elveszítve. Az egyén az elején ezt úgy éli meg, hogy most neki ez az élete minden más csak másodlagos, beleértve a legfontosabbat - önmagát is. 

Határok nélkül

A fő probléma itt jelentkezik, mert amikor magát háttérbe szorítja akkor nem húzza meg a saját határait: ettől és eddig vagyok hajlandó csinálni valamit, ettől és eddig vagyok elérhető. Az önhatárok meg nem húzásától olyan végtelen időskálán kezd el a munkavégzés mozogni, hogy egyszer csak eltűnik a pihenési időszak, az én idő. Az egyén nem tud regenerálódni és újratöltődni és ez egy idő után oda vezet, hogy egyre fáradtabbnak érzi magát. Ez az első jele annak hogy a kiégési folyamat elkezdődött.

A burnout szindróma egy "betegség"

Horváth Judit life couch felhívja a figyelmet arra is, hogy Egészségügyi Világszervezet (WHO) a burnout áldozatainak legitimitást adott azzal, hogy a kiégést a Betegségek Nemzetközi Statisztikai Kézikönyvébe is belefoglalta, ezzel az első alkalommal ismerte el, hogy a kiégés igenis létező jelenség. Itt ki kell emelni, hogy a környezet a legnagyobb szűrő abban, hogy észrevegye, hogy baj van, valami megváltozott az egyén életében, ugyanis a kezdeti lelkesedés után jön az enerváltság, fáradtság, befelé fordulás. A személy elkezd cinikusan hozzáállni a munkájához, eltávolítani mindenkit, minden emberi kontaktot, amit addig szívesen vett esetleg.

Álljunk ki magunkért!

Hogy a kiégést megelőzze valaki, ahhoz nagyon fontos az önismeret és az önreflexió, hogy visszatöltekezzük az energiáinkat. Hogy tudjam a saját határaimat és azt hogy mi akadályozhatja meg ezt a folyamatot, ehhez leginkább saját magamat kell ismerni, javasolja a szakember. Meg kell határoznunk tehát önmagunkat, mert ha ez nem történik meg, egy szétforgácsolódás áldozatai lehetünk. A munkahelyek nagy többsége a nagy profitra törekszik, az anyagi sikerekre elsősorban és az ember sokszor háttérbe szorul, egy jó munkaadó azonban szán arra időt, energiát és pénzkeretet, hogy megóvja a munkavállalóit, tréningekkel , szakemberrel

A munkavállalónak muszáj a munkaadó felé is képviselni önmagát megmutatni a határait. Bizony szükséges néha a saját érdekek képviselete. Határozottan kiállni, nem a munka ellen, nem a főnök ellen, nem az intézmény ellen, hanem saját magam érdekében. Nem kell ettől félni, hiszen aki meg tudja húzni a határokat az általában ezzel tiszteletet is kivív magának, nem utolsó sorban pedig nagyobb eséllyel elkerülhető a burnout kialakulása.

Ki az aki segíthet, ha már nagyobb a baj

A család, a munkaadó, a környezetünk egy élő pajzsként ott állhat mögöttünk és segítő kezet nyújthat, hiszen az illető személy nem ismeri el a kiégés tényét, tagadó fázisban van. Figyelni kell arra is, hogy sokszor nagyon vékony a határ a depresszió és burnout között, ugyanis még az utóbbival life couch is foglalkozhat - amennyiben ezt az egyén elismeri és önszántából keresi fel,hiszen csak igy lehet sikeres a segítő beszélgetés sorozat -, addig a depressziót pszichológus vagy pszichiáter szakember kezelheti. Az egészséges lelkületű emberek veszik tehát igénybe couchingot, akik felismerik hogy van egy elakadás az életükben, amelyre egyedül nem tudják a megoldást. Nagyon fontos tehát, ha valaki azt tapasztalja, hogy a környezetében valaki kiégett, akkor próbáljon meg segíteni neki kommunikációval, kérdésekkel és adott esetben azzal hogy arra bátorítja, hogy saját magától keressen fel egy szakembert, aki segítségére lehet. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában