Figyelem!

2024.06.16. 13:12

Hétfőn kezdődik a szúnyogháború Miskolcon

A kezelés idejére és az azt követő egy órában javasolt az ablakokat, ajtókat zárva tartani és a külső levegőt bejuttató mesterséges szellőztető berendezéseket kikapcsolni.

Boon.hu

Útnak indulnak a speciális járművek

Fotó: MW

Az országos központi szúnyoggyérítés részeként Miskolcon földi kémiai védekezést végeznek 2024. június 17-18-án a napnyugta utáni időszakban. A tartaléknapok: 2024. június 18-19. 

Dangerous,Malaria,Infected,Mosquito,Skin,Bite.,Leishmaniasis,,Encephalitis,,Yellow,Fever,
Ellenük folyik a háború
Fotó: Shutterstock

A lakosság részére a hatóságok azt javasolják, hogy a szabadban tárolt gyermekjátékokat, élelmiszereket, evőeszközöket, a szabadban szárított ruhákat, a kezelés napján javasolt összegyűjteni vagy letakarni. 

A kezelés idejére és az azt követő egy órában javasolt az ablakokat, ajtókat zárva tartani és a külső levegőt bejuttató mesterséges szellőztető berendezéseket kikapcsolni. A kezelt területen termő zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztás vagy feldolgozás előtt ajánlott megmosni. A kezelést végző gépkocsi közvetlen közelében tartózkodni nem szabad.

Könnyen szaporodnak 

A szabadban, fedetlenül tárolt vízgyűjtő edényekben, a különböző tárgyakban megülő esővízben akár egy hét alatt is kifejlődhetnek a szúnyoglárvák. A szúnyogirtó kezelés kiegészítéseként ajánlott, hogy az ingatlantulajdonosok szüntessék meg, rendszeresen ürítsék vagy takarják le az épületek körüli kisebb, pangó vízgyülemeket.

Központi rendelkezés 

Magyarország kormánya elrendelte a csípőszúnyogok gyérítését, melyet a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdasági Ellátó Központja koordinál. A szervezésre és lebonyolításra a kiválasztott kivitelező a Szerocor Konzorcium, a Pannon-Bio-Kalibra Konzorcium pedig szakértőként vesz részt a műveletben.
Az irtás során felhasznált szer kizárólag a csípőszúnyog lárvákat pusztítja el, a szer a környezetre nincs káros hatással. A kémiai irtás során felhasznált készítmény: Deltasect Plus 1,2 ULV szúnyogirtó szer.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában