Megkóstoltuk

2023.08.16. 17:30

Miskolcon is megsütötték az ország tortáit - Fotókkal!

A szakember szerint az idei tortáknak nagyon jó az ízharmóniája.

Póczos Nikolett

Fotó: Ádám János

Horváth Zsolt, a miskolci Kisgergely Cukrászda aranykoszorús cukrászmestere elkészítette szerdán a Spicces füge respektust és a Kikeletet, az idei ország tortáit. A hétvégére négy-ötezer szelet süteménnyel készülnek, melyek előkészületei már kedden megkezdődtek.

 

A Spicces füge respektust receptről Horváth Zsolt elmondta, hogy egy nagyon összetett és részletes receptúráról van szó, ami nagy technikai követelményt nem támaszt véleménye szerint a tapasztalt cukrászok elé – mondta.

Egy nagyon különleges ízvilágot képvisel, egy sós karamellás diós réteg a maga ropogósságával, és ez kap egy tokaji aszús fügés zselés réteget, amely savasságot ad neki. Erre jön egy fehér csokoládés mousse réteg, amely nem túl édes ízvilágot kölcsönöz a tortának. Erre teszi rá a cukrász a tejkaramellás, csokis zseléréteget, ami megadja a tökéletességet a tortának és diós sabléval van még díszítve

 – ismertette részletesen. 

A Kikeletről pedig megállapította, hogy nagy savasságot képvisel az áfonyabetéttel a belsejében, de ez íz íz kellemesen harmonizál a krémréteggel.

Nagyon kevés édesítőt tartalmaz és dominál benne a fehér csoki és a levendula, ami a torta egyik különlegessége

 – mondta a cukrász. Tájékoztatása szerint, az idei torta csak cukormentes, mert tejet tartalmaz, tehát nem laktózmentes.

Mint fogalmaz, az idei tortáknak nagyon jó az ízharmóniája, viszont figyelni kell a fügés torta karamellizálására, a hőfokokra és a füge főzésére, melyet az ötputtonyos tokaji aszú tesz különlegessé. A cukrász véleménye szerint nem annyira időigényes a torták elkészítése, körülbelül egy órát vesz igénybe.

Augusztus 19-étől kapható és napi termék lesz a cukrászda kínálatában – mondta a szakember. Ahhoz viszont már most el kell kezdeni az előkészületeket, hogy időre megfelelő mennyiség álljon rendelkezésre, és mindenki meg tudja kóstolni. Minden évben nagy az érdeklődés a torták iránt, és mindenki szeretné az elsők között megízlelni a tortakreációkat.

Horváth Zsolt tapasztalatai szerint eddig a legnépszerűbbek a Pándi Meggytorta (2009), a Szatmári Szilvatorta (2008) és az Őrség Zöld Aranya (2016) voltak. Szakmai szempontból a cukrász kedvence pedig a Komáromi kisleány volt (2018), az almás ízvilága miatt. 

A tortákat végül mi is megkóstoltuk. Mindkettő nagyon finom volt, ugyanakkor rendkívül laktató, szerintünk egy szelettel bővel kielégíthető az édesség iránti igényünk.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában