Gondolta volna?

2023.08.25. 07:00

Egekben az albérletárak

Megtudtuk, mennyibe kerül kivenni egy lakást Budapesten és Miskolcon az albérletbumm idején.

Répássy Olívia

Nincs könnyű helyzetben, aki albérletbe kényszerül

Fotó: Pesti Tamás

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta, a fővárosban átlagosan 240 ezer forintos egy albérlet havonta. „Ez körülbelül húsz százalékkal több, mint tavaly volt. Miskolc az egyik legolcsóbb vármegyeszékhely az albérleteket illetően. Rezsi és közös költség nélkül átlagosan 100 ezer forintba kerül egy havi albérlet. (Salgótarjánban 80 ezer forint) 

Bohus Péter, az otpotthon.hu szóvivője szerint átlagosan 350 ezer forint a kiadó lakások ára egy hónapra Budapesten. „Ez csalóka szám, mert benne vannak az újépítésű luxuslakások és az elit környékek ingatlanjai. A XII. kerületben 506 ezer forintot is elkérnek lakbérre, de a II. kerületben akár 570 ezer is lehet ez az összeg. A belvárosi V. kerületben is sok pénzt kell fizetni egy hónapra, átlagosan 444 ezer forintot.”

Nem mindegy, hol bérlünk lakást

Balogh László úgy nyilatkozott, Budapesten 3-4 ezer lakásból válogathatnak az albérletet keresők. „A belvárosiak népszerűbbek, így az V. és a II. kerületben 300 ezer forintnál is többe kerülnek. Az olcsóbbakért 140 ezer forintot kell fizetni havonta. Miskolcon az egyetem környéki ingatlanok többe kerülnek, a garzonok pedig olcsóbbak, átlagosan mindössze 70 ezer forintot kell fizetni értük. Még lejjebb nyomhatják az kifizetendő összeget a diákok, ha a gólyatábor után összeállnak, és többen vesznek ki egyetlen ingatlant. A nagyobb alapterületű ingatlanok tehát nem kerülnek annyival többe, mint amennyivel több hálószobával rendelkeznek, így az egy főre jutó lakhatási költség jelentősen csökkenthető. A diákok általában a bútorozott és teljesen felszerelt ingatlanokat keresik. Az azonban jellemző, hogy nincs nagy különbség a bútorozatlan és a bútorozott ingatlan között” – mondta a szakember.

Egy másik cég szerint 

Bohus Péter összehasonlításképpen elmondta, tavalyhoz képest húsz százalékos az emelkedés.  

„Egy kiemelt környéken jók a szolgáltatások, könnyű a közlekedés, nincs nagy zaj, élhetőbb a környezet. A külső kerületeket kevésbé kedvelik a fiatalok, mert onnan nehezebben érik el a belvárost, ahol saját korosztályukkal találkozhatnak. Továbbá sem egy diák, sem egy pályakezdő nem engedheti meg magának, hogy egy üres lakást bebútorozzanak, felszereljenek. Ezek mind befolyásolják egy ingatlan értékét. A bútorozott lakások ára kicsivel magasabb, mint a bútorozatlanoké – mondta a szóvivő, aki hozzátette, az otpotthon.hu keresője egyre népszerűbb, adataik szerint a látogatóik tíz százaléka diák, akik nemcsak kiadó, hanem eladó lakásokat is keresnek. – A IX. kerületben átlagosan 340 ezret kérnek el, a XI. újbudai környékiekért átlagosan 354 ezer forintot. A diákok kedvelt területe a VII. kerület, a turisták is ezt szeretik, mert ez a vigalmi negyed, itt átlagosan 308 ezer forintot kérnek el egy albérletért. Az egyetemekhez még a VIII. kerület van közel, 264 ezer forintos átlagos árral – mondta a szakember, aki hozzátette, panelekben és garzonokban teljesen másképp alakulnak ezek az összegek. – Egy kiadó panelben 199 ezerért lehet hozzájutni, egy garzon pedig 210 ezer forint például az V. kerületben, egy nagyobb garzonért 330 ezer forintot is elkérnek. A szórást már említettem, így a XIII. kerületben van 191 ezerért is garzonlakás kiadó, de 150 ezerért is.”

Mi a helyzet Miskolcon? 

„Miskolcon egy téglalakásért egy éve még 118 ezer forintot kértek el átlagosan, ez idén 122 ezer Ft – sorolta Bohus Péter. – Az átlagos paneleknél 98 ezerről 106 ezerre nőtt az összeg a múlt év óta. Dél-Kiliánban egy bútorozott, kétszobás lakás 95 ezer forint, Miskolc belvárosában hasonló kondíciókkal rendelkező ingatlan 145 ezer forint. A miskolci egyetem teljesen más környezetet biztosít a diákok számára, hiszen ez konkrétan a város mellé épült, ezért is hívják egyetemvárosnak. Akik tehát albérletet keresnek, ezt Miskolctapolcán vagy az Avason teszik. Ezek mind különböző árfekvésben vannak.”

Év közben már nem ennyi 

Ebben az időszakban Budapesten több tízezer fiatal keres lakást, így elmondható, hogy augusztusban és szeptemberben a legnagyobb a kereslet a kiadó lakások iránt. „Amikor valaki beköltözik egy albérletbe, akkor határozott idejű, egyéves szerződést ír alá, ezért ugyancsak nyár végén néznek új, szebb, jobb albérletek iránt azok is, akik nem elégedettek az addig használttal, vagy esetleg a bérbeadó helyezett kilátásba emelést, amit a bérlő nem tud vagy nem szeretne megfizetni – mondta Balogh László, aki hozzátette, jól jár az, aki nem az úgynevezett albérleti bummban (július utolsó hetétől szeptember első hetéig) keres lakást, hanem pár hónap csúszással, akár október vagy november környékén. – Első hallásra a pár ezer forintos különbség nem tűnik soknak, de gondoljunk csak bele: egy év alatt ez akár 30-40 ezer is lehet.”

Tippek a megelőzésre 

Senki ne gondolja, hogy csak egy hónapnak a bérleti díját kell kifizetni, mikor valaki albérletbe költözik! Balogh László beszélt arról, hogy a tulajdonosok ugyanis általában kéthavi bérleti díjnak megfelelő kauciót kérnek el, valamint előre ki kell fizetni egy hónapot. „Miskolcon ez az összeg átlagosan meghaladja a 350 ezer forintot, a fővárosban ez ennek a duplája is lehet, 700-750 ezer forint. Ott érdemes keresni, ahol a legtöbb kiadó lakást találjuk, mert valószínűleg itt lesznek a legolcsóbb ingatlanok is. Ez éves szinten 100-150 ezer forintos különbséget is jelenthet. 

Nagyon fontos, hogy ingatlanközvetítő vagy bármilyen ellenőrzött körülmények között hirdetett ingatlant vegyen bérbe a diák, mert rengeteg rémtörténetet lehet hallani, hogy nem is a tulajdonosnak adták át az első összeget – int figyelemre a szakember, aki elárulta, a pandémia átrajzolta a lakáspiacot és ezzel együtt az albérleteket is. – A covid alatt ugyanis az egyetemek online oktatásra tértek át, így a fiataloknak nem volt szüksége albérletre. 2020-ban tehát megnövekedett a kínálat, az árak pedig óriásit zuhantak ennek eredményeképpen. Csak lassan, 2022-re tudtak visszakapaszkodni arra a szintre, amit akkor értek volna el, ha nem lett volna covid. Korábban országos szinten 25-26 ezer lakásból válogathattak a bérlők, most ez a szám 13-14 ezer. Vagyis a kereslet és a kínálat majdnem lefedi egymást.” 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában