65 éves lett

2023.08.16. 14:42

Lehoczki László szülinapján táblát kapott a Mancs tér Miskolcon (fotókkal)

A Villanyrendőr szomszédságában, a Kazinczy Ferenc utcánál helyezték ki a táblát a legendás Mancs szobornál.

Ujlaki Attila

Veres Pál Mancs tér 65 táblát adott át Lehoczki Lászlónak, aki ma ünnepli 65. születésnapját

Fotó: Ujlaki Attila

Ünnepélyes keretek között helyezték a Mancs tér elnevezésű utcatáblát Miskolcon. Veres Pál, Miskolc polgármestere elmondta, hogy korábban ő kezdeményezte, hogy azt a belvárosi teret, ahol a legendás mentőkutya, Mancs szobra található, Mancs térnek nevezzék el

Ma lett Lehoczki László 65 éves, így ezen apropóból most közösen helyezzük ki a teret elnevező táblát, ezzel tisztelegve az ő emberfeletti munkássága előtt

 – mondta. Hozzátette: egy Mancs tér 65 feliratú táblát pedig Lehoczki László kap a jeles alkalomból. 

Az idei városnapon Miskolc díszpolgári címével kitüntetett Lehoczki László köszönetet mondott mindenkinek, és Veres Pállal közösen kihelyezték a táblát a Szinva-patak hídjára.

A város hős kutyája, Mancs Miskolc eddigi leghíresebb kutyája. Németjuhász kutya volt, a miskolci Spider mentőcsapat tagja. 

A Mancs-szobor a téren Szanyi Borbála alkotása. Fotó: ÉM

Hősi tetteiért, mentőakciókban való sikeres részvételéért emeltek neki szobrot 2004-ben a Szinva terasz mellett. Teljesítményei és sok-sok bevetése minden idők egyik legjobb magyarországi mentőkutyájává tette. 2006-ban tüdőgyulladásban pusztult el. Azóta a Mancs szobornál gyakran helyeznek el gyertyákat és virágokat, az alkotás Szanyi Borbála szobrász alkotása. A körülötte lévő, eddig névtelen közterület lett a Mancs tér, miután a közgyűlés meghozta a döntést.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában