Fejlemény az ügyben

2023.08.04. 11:37

Rács mögött marad a farkasügy két gyanúsítottja (frissítve)

Letartóztatta a Miskolci Járásbíróság péntek délelőtt azt a két férfit, akik a gyanú szerint a hazánkban elpusztult jeladós farkas haláláért felelősségre vonható.

Horváth Imre

Nagy rendőri biztosítás mellett kísérték pénteken reggel a Miskolci Törvényszék folyosójára a két szabolcsi illetőségű férfit, bilincsben, vezetőszáron. A folyosón kissé távolabb ültették őket egymástól, és szokatlan módon a készenléti rendőrség munkatársai a sajtó képviselőit is elparancsolták a folyosó végére. A két férfit külön hallgatta meg a járásbíróság, majd visszavonulva, hosszabb szünet után 11 órakor hozták meg a döntést.

 

A törvényszék tájékoztatása szerint a rendelkezésre álló adatok szerint az egyik gyanúsított 2023. április 1-jén a délutáni órákban a másik terhelt felügyeletére bízta 9 esztendős gyermekét abból a célból, hogy Hidasnémeti külterületén vadászatot folytassanak. Ehhez az általa engedéllyel tartott, működőképes vadászlőfegyverét az engedéllyel nem rendelkező kiskorú rendelkezésére bocsátotta. Kis idő múlva a gyermek lelőtte a fokozottan védett, 250 ezer forint természetvédelmi értéket képviselő szürke farkast, majd a terheltek a tetemet az édesapa gépjárművébe helyezték, miközben az állat nyakörvét az abba szerelt jeladóval levágták, és a Hernád folyóba dobták. A 4 ezer euró értékű jeladó használhatatlanná vált, amely kár nem térült meg.

A két felnőtt férfi cselekménye – bizonyítottság esetén – alkalmas lehet természetkárosítás és kiskorú veszélyeztetésének bűntette megállapítására, míg az egyikük vonatkozásában lőfegyverrel visszaélés és nagyobb kárt okozó rongálás bűntette is megállapítható lehet. A nyomozás jelenleg is folyamatban van, az eljárás során további adatgyűjtés szükséges, hangsúlyozza a törvényszék.

A járásbíróság álláspontja szerint a kiszabható büntetés mértéke miatt a terheltek esetében fennáll a szökés, elrejtőzés veszélye, továbbá tartani kell attól is, hogy szabadlábon hagyásuk esetén a bizonyítást veszélyeztetnék.

 

A Miskolci Járásbíróság enyhébb kényszerintézkedés alkalmazására nem látott lehetőséget, 2023. szeptember 4. napjáig elrendelte a terheltek letartóztatását, amely végzés nem végleges.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában