Lassan kezdődik...

2023.08.24. 17:30

Érkeznek már a tankönyvek az iskolákba

A korábbi évekhez hasonlóan, a tankönyveket idén is mindenkinek ingyenesen adják, akik a közoktatásban tanulnak.

Ujlaki Attila

Fotó: Bujdos Tibor

Idén tavasszal 12,5 millió tankönyvet rendeltek az iskolák országszerte – derül ki Könyvtárellátó Nonprofit Kft. adataiból. A korábbi évekhez hasonlóan, idén is a tankönyveket mindenkinek ingyenesen adják, akik a közoktatásban tanulnak. 

A 2023/24-es tanév köznevelési és szakképzési tankönyvjegyzékében 36 kiadó 2313 taneszköze szerepel. Ennek 60 százaléka állami kiadású, 40 százaléka pedig nem állami kiadók terméke. Az idei rendeléshez az Oktatási Hivatal 130 tankönyvet újított meg, elsősorban a negyedik, nyolcadik és a tizenkettedik évfolyamon. A 130 új taneszközből 57 közismereti, 9 idegen nyelvi, 23 nemzetiségi és 41 SNI (sajátos nevelési igényű - a szerk.) tankönyv. A 2020-ban módosított Nemzeti alaptanterv módosításait felmenő rendszerben vezetik be, és a most kezdődő tanév ennek a bevezetésnek az utolsó éve; a 4., 8. és 12. évfolyamon is már a megújított tankönyvekből tanulhatnak a diákok. 

A tankönyvek kiszállítása augusztus 31-ig tart. Ezek kiosztásáról az intézmények saját hatáskörükben adnak majd tájékoztatást. A diákok túlnyomórészt az első tanítási napon vehetik kézbe könyveiket osztályfőnöki órák keretében, az általános iskolát kezdő első osztályosoknál ugyanakkor megszokott, hogy a gondviselők a tanévet nyitó szülőértekezleten ismerkedhetnek a kiadványokkal. Amennyiben időközben fény derül egy-egy hiányzó példányra, akkor azt az iskolák augusztus 21-től rendelhetik meg a Könyvtárellátó Nonprofit Kft-től. A pótigény benyújtására szeptember 15-ig van lehetősége az oktatási intézményeknek. 

Folyamatosan hozzák

A Miskolci Szakképzési Centrum Bláthy Ottó Villamosipari Technikumba csütörtökön gördültek be a tankönyvekkel teli raklapok, amelyeket tanárok és diákok kezdenek majd szétválogatni. 

A bőcsi Koncz József Általános iskolába már korábban megérkeztek a tankönyvek, amelyeket a diákok az első tanítási napon fognak megkapni, de a Miskolci Kazinczy Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolába külön tankönyvosztási alkalmakat is tartanak majd – erről portálunknak beszélt Juhász József, az iskola igazgatója, aki azt is elmondta, hogy a korábbi évekhez hasonlóan szeptember 1-én, az intézményben a tanévnyitót fogják megtartani. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában