Méltatlan

2023.08.10. 17:30

Szétszedve, raktárban őriznék a milliós értékű festményt Miskolcon

Az értékes pannó alkotója, Váli Dezső elmondta, 40 éve ajándékozta a múzeumnak a nagyértékű műtárgyat, annak méltatlan kezelése már jogi kategória, bírósági ügy is lehet belőle. De ő megoldást szeretne.

Hajdu Mariann

Forrás: deske.hu

Fotó: Vali Dezső alkotása a Kazinczy általános iskolában

A miskolci Kazinczy Ferenc általános iskola igazgatója azzal a kéréssel fordult Miskolc önkormányzatához, hogy az iskola aulájában található, az önkormányzat tulajdonában álló nagyméretű pannó (festmény) más helyszínen való elhelyezésére segítsen megoldást találni. A pannó által elfoglalt területet ugyanis szeretnék iskolai célokra hasznosítani.

Az önkormányzat próbált segíteni –  felvette a kapcsolatot azokkal a városban található intézményekkel, amelyek megítélésük szerint méltó helyet tudnának biztosítani az alkotás hosszú távú bemutatásához – ám nem jártak sikerrel. Mindez abban a levélben olvasható, amit Varga Andrea, Miskolc alpolgármestere jegyez, és amit elküldtek Váli Dezső festőművésznek, az említett festmény Budapesten élő alkotójóhoz. A levél azt is tartalmazza, hogy mivel nem sikerült helyet találni a nagyméretű festménynek, ezért "a Herman Ottó Múzeumban történő raktározása tűnik egyedüli megoldásnak". Az ehhez való hozzájárulást kérik az egyébként országosan ismert, elismert képzőművésztől.

Nem járul hozzá

Az engedélyt azonban Váli Dezső nemcsak nem adta meg, hanem egyenesen zokon vette a levelet. "A pannóképem eltávolításhoz nem járulok hozzá. A pannó akkora méretű, mint a mögötte lévő lépcső pofafal, évtizedek óta az iskola tartozéka. Eltávolítása, raktárba helyezése gyakorlatilag a sokmillió forint értékű mű szándékos megsemmisítését jelentené. Igazgatók jönnek és mennek, egy odatartozó mű sorsa nem múlhat egy ember ötletén, ízlésén. Ha falra van szükség, rendelkezésre áll a szemközi pofafal" - olvasható a válaszként küldött levélben, ami blogjában (deske.hu) is megjelent. 

Felkerestük Váli Dezsőt, aki lapunknak elmondta, július 31-én ment a válaszlevél, amire azóta sem érkezett válasz a városháza részéről.
– Negyven éve ajándékoztam oda a nagyértékű műtárgyat, annak méltatlan kezelése már jogi kategória, bírósági ügy is lehet belőle. Ha raktárba helyeznék a művet, az egyet jelentene az elpusztításával. Mint fogalmazott, ő nem az önkormányzat, nem az alpolgármester ellen van, ő megérti őket, és szeretné, ha közösen valami megoldást találnának az ügyben.

A Miskolci Képtár kérésére

Váli Dezső lapunknak elmesélte, 1972-ben a Miskolci Képtár kérésére készült a pannó, amelynek címe, a Képtár kapuja. (A blogjában így ír a művész: egy nap alatt festette meg, négykézláb.) Épp akkora, mint a hely, ahová készült: 5 és fél méter magas. Aztán a kiállítás végével hazavitte, otthon feküdt évekig. Utána talált rá a Kazinczy iskolára, ahol éppen akkora volt a fal, mint a kész festmény. 1981 február 23-án, azaz bő 42 éve került a pannó a mostani helyére.

– Aztán valahogy elvesztettem az iskola címét, így nem tartottam velük a kapcsolatot. Végül sikerült megszerezni, és 2011 júniusában elutaztam Miskolcra, kértem egy létrát, és magam restauráltam a festményt – mondta az idén 81 éves művész. Megtudtuk még tőle, ezután ajándékba adta a múzeumnak az alkotást, amit most méltatlanul kezelnek.

Továbbra is várja a választ

– Továbbra is várom az alpolgármester válaszát. Most úgy látom, három lehetőség van. Vagy rájön az önkormányzat, hogy méltó helyet kellene neki találnia: lehet, hogy több intézményt megkerestek, de hátha azt nem, amely szívesen fogadná. Ha a városban nem, akkor a vármegyében, de jó lenne, ha találnának neki helyet. Második lehetőségként visszakerülhetne talán a volt képtár épületébe, ahová annak idején készült.  Ha nem lesz helye, akkor kénytelen leszek elhozni a városból – fogalmazott a művész, erre is van terve, barátai elszállítanák, vállalnák az őrzését. Azt már mi tesszük hozzá, hogy ezzel egy milliós értékű Váli-művet hagyna veszni a város.
Kérdeztük a miskolci városháza sajtóosztályát, hogy mit szándékoznak lépni.

Az alábbi választ kaptuk:

"A műalkotás tulajdonviszonyai sajnos nem tisztázottak, mivel sem a készítésével kapcsolatban, sem annak kapcsán nem maradt fenn, vagy nem fellelhető írásos dokumentum, hogy a korábban a műnek otthont adó Miskolci Képtár után az ott kiállított többi műalkotással együtt miért nem a Herman Ottó Múzeumba, hanem a jelenlegi helyére, az iskolába került az alkotás.

Egyes források szerint a pannó formailag Miskolc város tulajdona és az iskola csupán őrzi azt, de a művész saját elmondása szerint ő korábban az iskolának adományozta a képet. Miskolc MJV Önkormányzata azonban az iskolának sem fenntartója, sem felügyeleti szerve, a kép eltávolítását is az iskola és nem a város kezdeményezte. Az iskola fenntartója – még egyszer hangsúlyozzuk – nem Miskolc városa, így az iskolának utasítást sem adhat, szándékától nem tántoríthatja el. Az iskola döntését a fenntartónak, a KLIK-nek, tankerületnek van lehetősége befolyásolni.

Miskolc városa segíteni próbál a kép megmentésében, megóvásában és megőrzésében, ezért keresett meg több olyan oktatási és egyéb intézményt, ahol lenne megfelelő hely és felület a nagyméretű műalkotás elhelyezésére, azonban ettől az érintett intézmények elzárkóztak. Mivel egy 3x5 méter körüli alkotásról van szó, a méretek miatt a városnak a Herman Ottó Múzeumon keresztül csak szétbontva van lehetősége tároló helyet biztosítani a pannó számára, annyi részletben, amennyiből maga a mű is áll, amennyiből összeállították az iskola aulájában.

Miskolc városa mindent megtett annak érdekében, hogy segítsen a műalkotás megóvásában és az utókor számára történő megőrzésében, ezért vette fel a kapcsolatot a lehetséges helyszínként felmerülő intézményekkel, ezért próbál a múzeumon keresztül segíteni, de az iskola döntését, mivel nem fenntartója az intézménynek, nincs lehetősége befolyásolni".

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában