Hallotta?

2023.08.09. 20:00

Döntött a kormány: ez a monumentális építkezés kezdődik meg Tokajban

Az egyedülálló projekt terve évek óta ismert, de a háború közbeszólt, a kormány azonban most zöld lámpát adott a folytatásra.

Szaniszló Bálint

A tévétornyot is érintik a tervek

Kormányhatározat jelent meg a napokban a Magyar Közlönyben: 2300 méter hosszúságú libegő épülhet Tokajban, és a Kopasz-hegyi tévétorony is megújulhat. A kormány kinyilvánította a szándékát, hogy egyetért a Kopasz-hegyi tévétorony, valamint a zárt kabinos libegő projektek előkészítésével és megvalósításával. Ezek tervezését a Tokaj Borvidék Fejlődéséért Nonprofit Kft. már meg is kezdte.  

Így fog kinézni a tévétorony

A kabinet arról is döntött, hogy a beruházás előkészítője és megvalósítója 2023. szeptember 1-jétől az Építési és Közlekedési Minisztérium. Ezzel összefüggésben Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter azt a feladatot kapta, hogy Lázár János építési és közlekedési miniszterrel együttműködve gondoskodjon az átadás-átvételhez szükséges megállapodások megkötéséről és teendőiről. Erre nem sok idő maradt, a határidő ugyanis augusztus 31.

A hossza 2300 méter lesz 

A libegő projekt ötlete régebbről ismert: része a kormány által 2020-ban elfogadott Tokaj-Zemplén Fejlesztési Programnak. Sőt, még 2022 elején a Tokaj Borvidék Fejlődéséért Nonprofit Kft. közbeszerzést is kiírta a tervezésre. Ebből lehet tudni, hogy egy Magyarországon egyedülálló, zárt kabinos, négy évszakos libegő épülhet meg, 2300 méter hosszú, változatos domborzati adottságokkal rendelkező nyomvonalon közlekedik majd.  

Zártkabinos libegőt fognak építeni

Az indulási rész a Fesztiválkatlanban lesz, az érkezési pedig a Kopasz-hegyi tévétoronynál. Ez már csak azért is felújításra szorul, mert az 1960-as években épült torony kifejezetten népszerű kirándulóhely még úgy is, hogy korábban lezárták, és nem lehet látogatni. Az épületnek új funkciót adnának, és kiállítóteret, kiszolgálóegységeket alakítanának ki benne, illetve egy ötven méter magas panorámaliftet is beüzemelnének.

A Fesztiválkatlantól indul 

A Fesztiválkatlanban a libegő kiindulási pontját is modernizálnák: itt a tervek szerint egy 600 négyzetméteres, többszintes épület várná a látogatókat. Azt ugyanakkor fontos hangsúlyozni, hogy a libegő és a tévétorony ugyan párhuzamos fejlesztések, de különállóan futnak, hiszen az utóbbi klasszikus magasépítési feladat, a libegő pedig vonalas létesítmény.

A tervező már megvan 

A tévétorony hasznosításának első ütemű startját eredetileg még 2022-re tűzték ki. A háború azonban közbeszólt, és lelassult a kivitelezés. Az tudható, hogy a libegő tervezési megbízását nettó 48,5 millió forintért a Hadas Építész Mérnöki és Művészeti Kft. nyerte el, a vonatkozó szerződést 2022 márciusában kötötték meg. Hogy a kivitelezés pontosan mennyibe kerülhet, az a kiviteli tervek alapján határozható meg. Mindenesetre tavaly tavasszal az a becslés látott napvilágot, hogy a libegő kialakítása megközelítőleg 2,5–3 milliárd forint lehet.  

Csakhogy ez a számítás az akkori árakból indult ki, azóta nyilvánvalóan mind az építőipari, mind az építőanyag-piaci árak kilőttek, nem beszélve a munkaerőköltségekről és az általános inflációról. Vagyis a projekt - jelen állás szerint - ennél jóval több kerülhet.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában