Sokkoló

2023.08.01. 20:00

Szavakkal leírhatatlan látvány az egyik diósgyőri utcában (fotókkal)

Ami a legrosszabb, hogy fertőzésveszélyes is a porta.

Ujlaki Attila

Már a ház előtt is kukák állnak,a telket pedig többen már hulladéklerakónak nézik

Fotó: Ádám János

A diósgyőri városrész egyik kertesházas övezetében csordultig telt szeméttel egy porta. Erről az egyik szomszéd számolt be portálunknak. Ifj. Havril Péter elmondta, hiába fordultak különböző hatóságokhoz, a helyzet máig megoldatlan maradt. „Most a legjobban attól félünk, hogy az egész felgyullad, ami a szüleim házát veszélyezteti, folyamatos stresszben élünk” – panaszolta. Hozzátette: az udvaron fahulladék, különböző háztartási hulladékok és ruhák találhatóak.

A fertőzéstől is tartanak 

„A helyzet aggasztó, mert patkányok is megjelentek vélhetően a szemét miatt, és a szag is elviselhetetlen ebben a nyári melegben” – hangsúlyozta. Azt is elmondta, hogy a felhalmozott szemét egy férfié, aki a szomszéd házban él. „Teljesen lényegtelen, hogy mi az, csak hozza és hozza, mintha nem lenne holnap” – mondta. Havrilék többféle hatósághoz fordultak már az ügyben, de előrelépés nincs, így végső elkeseredésében a közösségi oldalon posztolta a hétvégén, hogy milyen helyzet uralkodik a szomszédban.

Két éve kezdődtek a problémák 

Mi is megkerestük az ingatlant, ami a Szervezet utcában található: még a közterületen, a porta előtt is szemét hevert. Az ügy súlyosságát mutatja, hogy a portán uralkodó állapotokat igyekeztek kerítésre rögzített ponyvával eltakarni. Természetesen szerettük volna megkeresni a panaszos által említett férfit, ám kiderült róla, hogy szabadságvesztését tölti, ezt a testvére is megerősítette portálunknak. Ő nyilatkozott az ügyben, de kérte, hogy a nevét ne írjuk le. „Két évvel ezelőtt történt egy gázrobbanás a házban, ahol a testvérem megsérült, azóta jelentkeztek nála mentális jellegű problémák, amelyeket jeleztem már több egészségügyi szerv felé is” – osztotta meg. Hozzátette: a kényszeres gyűjtögetés ellen nem tud sokat tenni, bár van tulajdonrésze a szóban forgó ingatlanban, de nincs ráhatása a hozzátartozójára.

„A problémát tetézi, hogy a telket többen már hulladéklerakónak nézik, és idegenek is hordják a telekre és a környékére a szemetet” – mondta. Arra is kitért, hogy nehéz anyagi helyzetben él és nincs segítsége, még olyan sem, aki legalább a szemét elszállításában segítene. „Most, hogy a testvérem elzáráson van, igyekszem az ingatlan környékét rendezni, de egyedül nem bírom, így bármilyen felajánlásnak örülnék, ha valaki legalább egy konténerrel segítene” – mondta.

A kényszeres gyűjtögetés, mint magatartási zavar

A gyűjtés és a kényszeres gyűjtögetés közti különbség többek között a rendezettség: aki hobbiból gyűjt, ott a tárgyak visszakereshetők, egy rendszernek a részei, míg kényszeres esetben a tárgyak nagy helyet foglalnak el, és gyakran kaotikus az elhelyezkedésük. A kényszeres gyűjtögetés egy olyan magatartási zavar, amelyben a gyűjtögetés a beteg mindennapjainak részévé válik, nem tud megválni a tárgyaitól, akkor sem, ha azokat már nem használja, elromlottak vagy lejártak. A kényszeres gyűjtögetés drasztikus mértéket is ölthet. Előfordulhat, hogy annyi tárgy halmozódik fel, hogy az ember élettere beszűkül, és nem képes megfelelő higiéniát biztosítani a lakókörnyezetében. A legfrissebb statisztikák szerint a kényszeres gyűjtögetés viszonylag gyakori, 100 emberből 1-2 embert érint. Az enyhétől a súlyos formáig előfordulhat. A legtöbb esetben a tárgyakhoz főleg eszmei értékük miatt ragaszkodik a beteg.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában