Balesetveszélyes

2023.08.10. 07:00

A kitakart lámpák, táblák zavarják a közlekedést Miskolcon (fotók)

Miskolcon több közlekedési lámpát és táblát belógó faágak takarnak el a sofőrök elől.

Detzky Anna

A lámpa és a tábla is korlátozottan látszik

Fotó: Ádám János

Olvasónk szerint több ponton veszélyes a közlekedés a borsodi vármegyeszékhelyen a közlekedési lámpákat, táblákat és kanyarban a kilátást eltakaró belógó fák, illetve növényzet miatt. A régóta ismert probléma megoldásra, a miskolci Városháza sajtóosztálya felé az ügyben intézett levelünk pedig egyelőre megválaszolásra vár.

Helyismeret szükséges

- Nagyon zavar mint közlekedő embert, hogy Miskolcon a közlekedési lámpák fölé nagyon sok helyen benyúlnak az ágak, gallyak és nem látni. Például a Búza téri görögkatolikus templomnál teljesen az utca fölé nyúlik egy ág. Ha ott valaki ritkán halad el, azt sem látja, hogy középen lámpa van. Azt pláne nem, hogy éppen milyen állásban van a közlekedési lámpa – ismertette számunkra a helyzetet az olvasónk. - Hasonló esetet tudnék említeni a Soltész Nagy Kálmán utcáról. A Szeles és Eperjesi utca sarkánál pedig egy villanyoszlop tövében növő akácfa miatt nem lehet rendesen látni a kikanyarodásnál. Nincs rendben, hogy egy vármegyeszékhelyen senki sincs, aki ezekre a dolgokra odafigyelne – fűzte hozzá.

Lekopott jelzések

A témáról egy a miskolci önkormányzattal rendszeresen egyeztető nagy helyi autósiskola vezetőjét is megkérdeztük. Az olvasó felsorolását saját tapasztalatunkkal is kiegészítettük arról a közlekedési tábláról, amely a Soltész Nagy Kálmán utca és a Bajcsy-Zsilinszky utca kereszteződése előtt a Bajcsy-Zsilinszkyn jelzi a Tiszai Pályaudvar irányából haladva a kanyarodás rendjét, de a növényzettől alig látható.

- Valós probléma, hogy közlekedési lámpákat, illetve táblákat belógó ágak miatt nem lehet látni, amit már mi is jeleztünk az illetékesek felé. A miskolci önkormányzattól bérelt rutinpályánk miatt egyébként is folyamatosan egyeztetünk a városvezetéssel – nyilatkozta szerkesztőségünknek Tóth Tibor, a Tóth Autósiskola vezetője. - Miskolc Polgármesteri Hivatalának közlekedési osztálya és a Városgazda is köteles lenne együttműködni abban, hogy ezek a táblák jól láthatóak legyenek és folyamatosan biztosítsák az autósok számára a beláthatóságot. Továbbá a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kormányhivatal Közlekedési Felügyeletét is tájékoztattuk a dologról. Mellesleg az olvasó által említett eseteken kívül még mást is tudnék mondani. Sajnos az is nehézséget okoz a közlekedésben, hogy sok helyen a sövény is magasabb, 20 centiméternél nagyobb, mint kellene, hogy legyen és eltakarja a kilátást. Emellett előfordulnak Miskolcon lekopott útburkolati jelek is. Azaz szükség lenne az utak és a közlekedési táblák rendszeres karbantartására.

Sasolni kell a táblákat

Az autósiskola vezetője szerint az eltakart lámpák és táblák balesetveszélyt idéznek elő.

- Tehát ezek a közlekedési szituációk a gépkocsivezetés oktatása során is mindig problémát jelentenek. Hogyha későn észleli a tanuló a lámpát, vagy a táblát, akkor másképpen reagál, mint, ahogyan kellene. A közlekedési lámpákat és táblákat minimum fék távolságon kívülről kellene látni, hiszen ezek valamilyen feladatokra kötelezik a tanuló vezetőt. Emiatt azt szoktuk javasolni, hogy az olyan helyszíneken, ahol a kereszteződésekben túlságosan lombosak a fák, a diákunk kifejezetten figyelje, lesse, sasolja, hogy nincs-e ott eltakart tábla. Tehát különösen a gyakorlatlan, nem kellő tapasztalattal rendelkező emberek számára jelent ez gondot és nem utolsósorban balesetveszélyes is. Különösen akkor nagy a baleset eshetősége a rosszul belátható helyeken, amikor alárendelt útvonalról főútvonalra fordul rá a sofőr. Egyébként ez nemcsak az autósiskolák, hanem az autósok véleménye is – jelentette ki.

Megkeresésünkre a Miskolci Városgazda a következő választ juttatta el portálunknak:

„Társaságunk Útellenőri Szolgálata folyamatosan végzi és ellenőrzi az önkormányzati tulajdonban lévő, közterületi úthálózatok mentén található közlekedési táblák és jelzőlámpák beláthatósági gallyazását. A város területén több mint 25.000 db közlekedési tábla és több száz közlekedési lámpa található, így természetesen lehetséges olyan helyszín, ahol még szükséges a gallyazás elvégzése, de Társaságunk arra törekszik, hogy minden helyen eltávolításra kerüljön a táblák és jelzőlámpák előtti takaró növényzetek.

A lenti felsorolással kapcsolatosan, az alábbi tájékoztatást adjuk:

- A Búza téri görögkatolikus székesegyház előtti villanyrendőr, ha a Szinvapark irányából jövünk

Magyar Közút Zrt. kezelésében lévő útszakasz, jelezzük feléjük a problémát.

- Soltész Nagy Kálmán utca teljes hosszában az űrszelvénygallyazás 2023.07.29-én megtörtént.

- Szeles utca és Eperjesi utca kereszteződésénél egy akácfa miatt nem lehet látni a kikanyarodásnál:

Társaságunk Útellenőri szolgálata a helyszínen ellenőrizte a kérdéses helyszínt, de beláthatósági problémát nem tapasztalt.

A helyszíneken készült képeket csatoljuk”.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában