Veszélyjelzések

2023.07.23. 13:44

Dupla riasztást adtak ki hétfőre Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyére

Figyelmeztető előrejelzést adtak ki Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye területére 2023.07.24. hétfő éjfélig.

Fotó: Bujdos Tibor

Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye területére zivatar miatt másodfokú, felhőszakadás miatt elsőfokú riasztást adtak ki. 

Hevesebb zivatarok kialakulására lehet számítani. A villámlások mellett kockázatot jelent a zivatarokat kísérő szél, jégeső is. Emellett intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 mm-t meghaladó csapadék hullhat.

 

Vasárnap estétől hétfő délutánig kevés helyen már előfordulhat zivatar - nagyobb eséllyel az esti, késő esti órákban a nyugati tájakon, valamint hajnalban, reggel északkeleten. Ezeket esetleg viharos (>60-70 km/h) széllökés, jégeső (~1-2 cm) kísérheti.

Hétfő késő délutántól, kora estétől viszont egy közeledő hidegfront közvetlen előterében északnyugat felől már nagyobb számban számíthatunk zivatarokra, amelyek akár rendszerbe is szerveződhetnek, ezekhez akár több helyen is társulhat felhőszakadás (>25-35 mm, de lokálisan akár >40 mm is). Kiemelten az ország északi felén, harmadán kiválóak a feltételek heves zivatarokhoz is erősen viharos, károkozó (>90-100 km/h) szélrohamok, nagy méretű (>2-4 cm) jég kíséretében.

Magas középhőmérséklet

Hétfőn a napi középhőmérséklet az északkeleti országrészt leszámítva nagy területen 25 fok fölött, elsősorban a déli, délnyugati vidékeken, valamint a Kisalföldön 27-28 fok körül alakulhat - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában