Program

2023.07.17. 13:30

Péntekenként lazulnak a szerencsi várban

Tavaly nyáron keltette életre a Szerencsi Művelődési Központ a „Péntek esti lazulás" elnevezésű könnyűzenei programsorozatát.

Serfőző László

A programok főszervezői: Glonczi Zsolt, Juhász Attila, Eperjesi Ildikó, Király Judit, Olekszáné Sikezsdi Beáta, Rácz Miklós

Fotó: SFL

2022-ben négy alkalommal, idén pedig már nyolc este várják péntekenként a lazulni vágyókat a Szerencsi Rákóczi-vár udvarán. A szervezők célja; kellemes nyáresti szórakozási, találkozási lehetőséget biztosítani az embereknek, amikor egy pohár sör, vagy hegyaljai bor kortyolgatása közben helyi zenekarok koncertjét nézhetik, hallgathatják meg. 

- Úgy gondoljuk, hogy a vár nem csak fizikailag, hanem kulturálisan is a város közepe, hiszen itt található a könyvtár, a múzeum és a művelődési központ. Igyekszünk minél többféle zenei stílusnak helyet adni a falak között, a klasszikus nagyzenekari hangversenyektől a metál zenét játszó amatőr bandákig. Technikailag jól felszereltek vagyunk, van színháztermünk, szabadtéri fedett nagyszínpadunk, korszerű hang- és fénytechnikai eszközparkunk. Ehhez a programsorozathoz a kisebbik udvart választottuk helyszínül, szuper kis színtér, itt más a koncertek hangulata, hiszen legfeljebb 200-250 fő fér el, így sokkal családiasabb, barátságosabb – sorolta Király Judit az intézmény megbízott igazgatója.  

A programokra a belépés díjtalan, a zenekarok egy része díj nélkül lép fel, vagy különböző pályázatokból, partnerszervezetek bevonásával fedezik a költségeket. Az idén két fellépő tiszteletdíját a Hegyaljai Alkotók Társulása által elnyert pályázati forrásból tudták finanszírozni, a fellépők elsősorban helyi, vagy valamilyen szerencsi kötődéssel bíró előadók. Idén már fellépett Karády István egy Cseh Tamás esttel, valamint a Star Deluxe zenekar. A következő hetekben várják még a Mérföldkő zenekart, a Rudolf Akusztikot, a Retronome blues-rock együttest, a CC116-ot, a Rosabelle nevű, középiskolásokból álló új formációt, valamint a Lelki Terror, a HAZE, és a Négykézláb nevű rock együtteseket, a programokra érkező vendégeket a várudvaron működő kávézó látja el hűsítő italokkal. 

- Kevesen vagyunk, a feladat pedig töméntelen. A rendezvények szervezése komoly munka, de amellett a napi működés, az adminisztráció, a vár termeinek és a várkertnek a takarítása, rendben tartása, a kávézó üzemeltetése, a terem- és eszközbérlések koordinálása, a szakköreink, klubjaink, kórusaink mentorálása, a turisták fogadása, kalauzolása még több tennivalóval jár. Erre mindösszesen tíz főállású munkatársunk van a közművelődési és üzemeltetési részlegben, és még négy közfoglalkoztatott dolgozó segíti munkánkat. Szerencsére a kollégáim nagy munkabírású, lelkes és elhivatott, szeretjük a kihívásokat – adott összegzést Király Judit.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában