Segítség

2023.07.21. 15:51

Egyenruhások adták vérüket embertársaikért (fotók)

A véradók egymást váltva ültek be a székekbe a toborzóirodában.

Nagy-Hankó Krisztina

Katonák adták vérüket

Fotó: Ádám János

Véradásra hívta a katonákat és rendőröket a Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Szervezete. Pénteken a miskolci 4. Hadkiegészítő és Toborzó Irodában várták az egyenruhásokat, de nemcsak őket, a civileket is. Jöttek is folyamatosan szép számmal a véradók. 

Idén már második alkalommal kereste meg őket a Magyar Vöröskereszt, hogy véradást szeretnének szervezni a Toborzó Irodában. Ebben természetesen partnerek voltak és minden segítséget megadtak – mondta Csoma Gábor százados, mb. irodavezető. Meghirdették a társszerveknél, hiszen mellettük van a Készenléti Rendőrség, a TEK (Terrorelhárítási Központ), illetve a hívásfogadó objektum is, továbbá megkeresik a Területvédelmi Zászlóalj és a Bánkúti Radarállomás állományát is – tette hozzá. 

Mindenhonnan érkeztek véradók az aktív és tartalékos állományból is, hiszen az emberi élet védelme és a segítségnyújtás is feladatuk, ezért nem kérdés, hogy részt vesznek az akcióban. Az sem titok, hogy van egy plusz motivációjuk is, ugyanis egy véradásért két nap szolgálatmentesség jár a Magyar Honvédség kötelékében – emelte ki a százados. 

„Jó érzés azt tudni, hogy segítettem” 

18 éves kora óta rendszeres véradó, harminc évig hivatásos katona volt, a teljes pályája során folyamatosan mindig adott vért, mert fontosnak tartja, hogy segítsen embertársain – mondta Nagy Géza tartalékos őrnagy. Hozzátette: a Toborzó Iroda vezetője volt korábban, annak idején a kezdeményezésére indultak el a véradások ezen a helyszínen. Most a volt kollégáktól értesült a lehetőségről és egyértelmű volt, hogy itt a helye, kötelessége, hogy segítsen ismét – fogalmazott. Azzal is tisztában van, hogy a nyári hónapokban nagy gond a vérhiány, ezért ha lehet, ilyenkor még inkább nagy a hangsúly azon, hányan mennek vért adni. Családjában is vannak rendszeres véradók, a felesége is az. A fia, aki még csak 16 éves, már most jelezte, hogy amint lehet, ő is csatlakozni szeretne az önkéntes véradók táborához – tudatta a tartalékos őrnagy.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában