Világtalálkozó

2023.07.03. 10:06

Ezen a héten hazavárják Mezőkövesdre a világ matyóit

Hét nap, 7 helyszín 28 program a hétfőn megkezdődött mezőkövesdi II. Matyó Világtalálkozón.

Fekete Zoltán, Mezőkövesd város polgármestere várakozással tekint a II. Matyó Világtalálkozó elébe

Fotó: Ádám János

Július 3. és július 9. között rendezik meg Mezőkövesden a II. Matyó Világtalálkozót.

A Mezőkövesd Város Önkormányzata és a Mezőkövesdi Közkincstár Nonprofit Kft. közös, egyhetes rendezvényén több helyszínen számos programmal várják az érdeklődőket. Ez a rendezvény lehetőséget teremt arra, hogy a világon szétszóródó matyók személyesen találkozzanak egymással és akár új kapcsolatokat építsenek egymással. Az első ilyen találkozón több európai országon kívül Brazíliából, Kanadából, Ausztráliából és Thaiföldről is érkeztek Mezőkövesdre látogatók. A matyó hagyományok ápolása és tovább élése szempontjából nagyon nagy jelentősége van a rendezvénynek.

Matyóságukat ünneplik közösen 

Fekete Zoltántól, Mezőkövesd polgármesterétől megtudtuk, hogy az első Matyó Világtalálkozót 8 évvel ezelőtt. 2015. június 15-21. között rendezték meg. 
"Eredeti terveink szerint ötévenként rendeznénk meg a Matyó Világtalálkozót, ám a koronavírus-járvány ezúttal közbeszólt - fogalmazott a városvezető. - Most azonban még nagyobb lelkesedéssel, előkészületekkel vágtunk neki a II. Matyó Világtalálkozó szervezésének. Nagyon fontosnak tartom, hogy a Mezőkövesden élőknek és a Mezőkövesdről elszármazottaknak legyen egy olyan lehetősége, hogy összetalálkozhassanak és közösen ünnepeljék meg matyóságukat. A nem itt élőknek azért is fontos ez a lehetőség, mert bemutathatják, hogy - annak ellenére, hogy nem itt élnek - őrzik a hagyományokat. Mi, itt lakók pedig képet kaphatunk arról, hogy a világ mind táján élő matyók hogyan élnek." 

"Az egyhetes rendezvénysorozat lehetőséget ad arra, hogy megmutathassuk a világnak, hogy a matyó ember mennyi mindenhez ért, menyi mindenben van otthon" - fogalmazott Fekete Zoltán, aki kiemelte, hogy ez a mostani alkalom azért is különleges, mert Mezőkövesd ötven esztendővel ezelőtt, 1973-ban kapta vissza az őt megillető városi rangot. "Éppen ezért az elmúlt ötven esztendő történéseire való visszaemlékezésre is lehetőséget adó világtalálkozó lesz a mostani" - tette hozzá.

Ötven évre emlékezve 

A polgármestertől megtudtuk, hogy a világtalálkozó egyik csúcspontja július 7-én az ünnepi emlékülés lesz, amelyre meghívást kapott minden 1973 óta kinevezett, megválasztott városatya, polgármester és képviselő. Díjátadásokkal egybekötve ünneplik meg Mezőkövesd ismételt várossá nyilvánításának félévszázados eseményét. 

A másik csúcspont július 8-án, szombaton lesz többek között ünnepi orgonakoncerttel, szentmisével, családi programokkal és a nagyszabású Matyó Rózsa Gálával, majd utána a Cuháré táncmulatság következik. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában