Bringatúra hőségben? Igen!

2023.07.16. 07:00

A kánikula nem akadály: hűsöljünk a Kecskelyukban

Elérhetjük, hogy a túra több mint háromnegyedét minimum szűrt fényben tegyük meg.

Pap Gyula

Érdemes korán indulni, hogy elkerüljük a nagy meleget

Forrás: shutterstock

Fotó: Alexander Ishchenko

Új sorozatunkban kezdő kerékpárosoknak, illetve kevesebb helyismerettel rendelkező turistáknak javaslunk érdekes, kihívásoktól sem mentes túrákat amelyek során körbejárhatják Miskolc környékét. A jelen időjárási körülményeket érdemes figyelembe venni, hogy a kellemes kiruccanást ne rontsa el egy súlyos leégés.

Keressük az árnyékot!

Ha gondosan választjuk meg az útvonalat, elérhető, hogy egy közepes túra több mint háromnegyedét minimum szűrt fényben tegyük meg. Az időpont megválasztása is fontos, mert a melegsokk és a rovarok elkerülését szolgálja, így legkésőbb reggel 8 óra körül startolunk. A belvárostól indulva a mintegy 25 kilométeres túra természetesen igényli a jól működő, minimum trekking kerékpárt, de a szerszámokat és defektjavító segédleteket se feledjük otthon, ezek között különösen hasznos a szúrásos defekt gyors javítását lehetővé tevő praktikus hab, de a belsőbe töltött defektgátló folyadék is segít elkerülni, hogy gyalogtúra legyen a bringázásból. 

A túra időtartama alatt változhat az idő, ezért esőkabátot is vigyünk magunkkal. A bukósisak viselése pedig magától értetődő, a világos színű és több szellőzővel ellátott típus kevésbé gyűjti a meleget. 

A Szinva-terasztól indulva a kerékpárúton haladhatunk a Városház tér felé, ahol balra a Vologda utcával párhuzamosan haladva érünk el a Győri kapuba majd az úton átvágva az Andor utcán folytatjuk utunkat, mely később a Görögszőlő utcába torkollik, Szarkahegy, Róna utca, Előhegy majd Baráthegyalja utca következik, és rövid menet vezet ki a Hegyalja utcára, ahol a Fagyöngy vendéglőnél jobbra fordulva kistányéron az Árnyas utcán érdemes felkapaszkodni a Vadasparkhoz. Balról kerülve az objektumot erdei úton haladunk egyenesen Ortás tető felé. A kisvasúthoz elérve előtte balra kanyarodunk, és élvezetes és látványos lefelével – az elágazásnál balra tartva - csatlakozunk be a vonatsínpárral párhuzamosan egészen a gyógyszergyárig ereszkedve. Ott veszünk egy jobbkanyart, és ismét kisebb kapaszkodó jön garantáltan árnyékban. Ha mégis melegünk lenne, vár a Kecskelyuk barlang hűvöse, ahol visszatérhet „üzemi hőmérsékletünk”. Ha ismét kellemes a közérzetünk, indulhatunk vissza a gyógyszergyárnál kihajtva a Hegyalja utcára amelyről a Papírgyárt elhagyva balra találhatunk rá a már ismert, hazavezető útszakaszra.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában