Mérleg

2023.06.11. 10:00

Közterületen kevesebben bűnöznek Tiszaújvárosban

A rendőrség 2022-ben is magas színvonalon végezte tevékenységét, látta el feladatát - állapította meg Tiszaújváros képviselő-testülete legutóbbi ülésén.

Boon.hu

A Városháza és a Dísz-tó környéke Tiszaújvárosban.

Fotó: Ádám János

A Tiszaújvárosi Rendőrkapitányság beszámolója szerint a rendőri eljárásban regisztrált bűncselekmények száma a városban 2022-ben az előző évi 230-ról 243-ra változott. A közterületen elkövetett bűncselekmények száma 86 volt a 2021. évi 107 esethez képest. A koronavírus miatt kialakult járványhelyzet miatt bevezetett korlátozó intézkedések már nem jellemezték a tavalyi évet, ezért a közterületi bűncselekmények csökkenő tendenciájának megőrzése jelentős eredménynek számít - áll a beszámolóban.

A kiemelten kezelt bűncselekmények száma 128-ról 123-ra csökkent. Ezek közül a terjesztői magatartással elkövetett kábítószeres bűncselekmények száma 4 volt, 2021-ben nem vált ismertté ilyen jellegű eset. Az ilyen típusú bűncselekményekre a látencia és nagymértékű konspiráció a jellemző.

Garázsfeltörések, pénzmosás 

A regisztrált lopások száma 77-ről 64-re csökkent. A garázdaság a 2021-ben regisztrált 25 esetről 2022-ben 20 esetre csökkent. A rongálásban nem történt változás, 6 esetben fordult elő ilyen jellegű bűncselekmény. A kiemelten kezelt bűncselekmények körén kívüli fontosabb bűncselekmények 120 esetben történtek.

Kiemelendő a járművezetés ittas állapotban bűncselekmények száma, amely a 2021-es 45 esethez képest 33-ra csökkent, de még ez is magas szám. A csalás bűncselekmények száma a 2021. évi 13 ügyhöz képest 21-re nőtt.

A klasszikusnak mondható csalási cselekmények magas száma mellett emelkedő tendenciát mutatott az információs rendszer felhasználásával elkövetett csalások száma (10 eset).

A beszámoló kitér a lakosság szubjektív biztonságérzetét jelentősen befolyásoló bűncselekményekre is. Ilyen ügy volt például az eredményesen felderített, Tiszaújvárosban elkövetett garázsfeltörések esete, ahol az elkövetőt letartóztatták, és a nyomozás során horogra akadt az orgazda is, akivel szemben pénzmosás bűncselekménye miatt kezdeményeztek eljárást.

A beszámolóban helyet kapott a bűnüldöző munka értékelése is. 2022-ben a nyomozás eredményességi mutatója az előző évhez képest 68,7 szátzalékról 76,5 százalékra nőtt, és nem volt olyan értékelt bűncselekmény kategória, amely esetében az eredményességi mutató csökkenést mutatna.

Közlekedés, járőrszolgálat 

A közlekedésbiztonsági helyzetet vizsgálva azt láthatjuk, hogy a rendőrkapitányság illetékességi területén a személyi sérüléssel járó balesetek számában az előző évhez képest némi növekedés tapasztalható. 2021-ben 49, az elmúlt évben pedig 51 személyi sérüléssel járó közúti közlekedési baleset következett be. Az anyagi káros balesetek száma is emelkedett 167-ről 202-re. Tiszaújváros területén kifejezett baleseti gócpont nem jelölhető meg - olvasható a beszámolóban -, ugyanakkor a korábbi években bekövetkezett személyi sérüléssel járó baleseteket tekintve kiemelt figyelmet fordít a rendőrség a közlekedési szabályok betartására a város gyalogátkelőhelyein, a nagyobb parkolókban, a körforgalmaknál, illetve a város olyan periférikus helyein, ahol az ittas járművezetők hatékonyan szűrhetők. A meghatározott havi migrációs ellenőrzések alkalmával a járőrök a 35-ös számú főútvonal Tisza-híd előtti útszakaszán hajtottak végre ellenőrzéseket. Ennek során leggyakrabban kisteherautókat és külföldi hatósági jelzésű gépjárműveket vontak intézkedés alá. Illegális migrációval összefüggésben rendőri intézkedésre nem volt szükség.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában