Jubileum

2023.06.11. 11:31

Ez volt a Rock 50: "Miskolc mindig várni fog..." (fotók, videók)

Kegyes volt az időjárás: hajnalig szólt a rock a Lovagi Tornák Terén és környékén.

Szaniszló Bálint

A kétfrintos dal elengedhetetlen jelképe 1973-ból

Ötven éve rendezték meg a mai napig legendás Diósgyőri Rockfesztivált Miskolcon a DVTK akkori stadionjában.

Van, aki popfesztiválnak nevezte, de mára egyértelművé vált az elnevezés. Az 1973-as egynapos rendezvény délelőtt kezdődött és az akkori magyar könnyűzenei élet seregszemléje volt. 1973. június 10-én 20 ezer ember vett részt a koncertfolyamon.

Az idei jubileumi emlékév fő mozzanata a napra pontosan, tehát június 10-én - ugyan nem a stadionban - a Diósgyőri vár mellett, a Lovagi Tornák Terén megtartott Rock50 fesztivál volt. A szervezők igyekeztek minél több olyan zenészt összetrombitálni, aki 1973-ben is ott volt Diósgyőrben. Az "ötvenesek" doajenje Tolcsvay Béla volt, valamint Schuster Lóránt, aki akkor is, most is a P. Mobil frontembereként volt jelen.

Fél évszázad múltán 

A Rock50 fesztivál programja a Lovagi Tornák Terén és környékén már kora délután elindult a Kisszínpad műsorával, ahol az első etapban a ’70-es évek dalai csendültek föl. A Miskolci Illés EmlékZenekar (MIEZ) indította a sort. A csapat 2005-ben alakult, és azóta az országban egyedülálló módon képviseli az Illés együttes legendás életművét – akik - ha nem is Illésként - az 1973-as Diósgyőri Popfesztiválon is felléptek. Úgy volt, hogy a Mini Art-űr a legendás Török Ádámmal lép el, ám a zenész hirtelen halála emlékkoncertté változtatta a fellépést.

Török Ádám 1973-ban legendás formációjával, az akkori Minivel lépett színpadra Diósgyőrben. 

A nagyszínpad az Ivan and the Parazollal nyitott, majd a GodfaterTátrai Tibor zenekara - lépett fel. Ő 1973-ban, 21 évesen a Syrius zenekarral lépett színpadra. Az esti programot a Péterfy Bori & Love Band indította egy igazán fergeteges programmal. Az igazi rokczenét kedelők is elismeréssel nyilatkoztak a produkcióról.  

Péterfy Bori fergeteges volt

A fénypont a P. Mobil fellépése volt

1973-ban a diósgyőri fesztiválon indult el a P. Mobil pályafutása, egy pár hónappal korábbi névváltoztatás után. Ha az akkori felhozatalt vizsgáljuk, rá kell jönnünk, hogy ez a produkció az, amelyik még napjainkban is teljes erővel van jelen a hazai rockéletben. Együtt énekelt a Mobillal a zenekar elhunyt énekese, Tunyogi Péter lánya, Tunyogi Bernadett. A banda hozta a megszokott magas rock színvonalat. Az Acélváros sora pedig mindent elmondott: 

Miskolc mindig várni fog...

Tunyogi Bernadett hangja remekül passzolt a Mobilhoz

A kirató fesztiválozók meghallgathatták még a Zenevonat produkciót, akik két volt taggal, Karácsony Jánossal és Solti Jánossal kiegészülve léptek fel LGT-dalokkal. Bár az LGT nem lépett föl az ominózus 1973-as eseményen, viszont Karácsony James itt volt a Generállal, Solti János pedig a Teátrumban dobolt akkor.

A kisszínpad - már jóval éjfél után - a Bohemian Betyars-szal zárt. A Bohemian Betyars 2009-es működése óta nem csak ország, de világszerte belopta magát egy tekintélyes méretű közönség szívébe speed-folk-freak-punkos, magával ragadó, energikus formációjával. A koncertjeik közvetlen, ösztönből áradó, életigenlő hangulata felszabadítja a közönség érzelmeit, az ember zsigerébe hatol, és minden lábat táncra bír. Így volt ez most is, igaz, már csak a legkitartóbbak győzték a tempót.

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában